Ik ben nog droog terwijl jij al druppelt

Paul Harleman 7 jul 2017

Dat waren de woorden van een volkomen naakte vrouw tegen haar even naakte mannelijke metgezel. Ik was daar op hoorbare afstand getuige van. En dan denk je toch, mmm… beetje raar zeggen. Dat kan ook wel iets anders verwoord worden. Volkomen overrompeld begon ik de situatie te analyseren. Het kan toch niet waar zijn wat ze daar zegt, zou ze echt bedoelen…. Dat kun je in de besloten openbare ruimte waar wij verbleven absoluut niet zeggen. Zeker niet als je bedenkt wat daar wellicht aan voorafgegaan was. Ik wende mij tot mijn vrouw en vroeg haar of ze het ook gehoord had. Fluisterend uiteraard, want ik wilde niet dezelfde fout begaan. Nee, dat had ze niet, waarop ik haar zonder omwegen in exact dezelfde bewoordingen mededeelde wat ik zo zojuist luid en duidelijk gehoord had. Van die vrouw die daar loopt. Tegen een man die kennelijk bij haar hoort. Tenminste daar ga ik dan maar even van uit. Want anders wordt het nog gekker.

Fluisterend wisselden wij van gedachten. Kun je dit wel maken? Hebben anderen het ook gehoord? Staan er sancties op ongeoorloofde verwoordingen van een menselijke lichaamstoestand in dit soort besloten publiek ruimtes? Van de andere kant, misschien maakte ik er wel een “big deal” van terwijl het geheel past in de hedendaagse vrijheid van communiceren. Het zijn waarschijnlijk vrije geesten die zich niet schamen om uitdrukking te geven aan wat ze lichamelijk ervaren. Wat is daar nou erg aan? Niemand raakt gewond, niemand gaat dood. Hooguit zijn er mensen die in verlegenheid gebracht worden. Is voor sommigen onder ons ook niet echt heel fijn maar er zijn ergere dingen. Tenminste, dat denk ik dan altijd maar weer. Relativeert de zaak lekker. Zou in onze hedendaagse, oververhitte maatschappij eerlijk gezegd meer toegepast moeten worden.

Bewust was ik niet meer bezig met wat ik een paar minuten geleden gehoord had, maar mijn onderbewustzijn nog wel. Deep down hadden mijn hersenen het voorval nog niet gearchiveerd. De analyse van de woorden die via de, zeker voor dit soort uitspraken, gevoelige gehooringang mijn brein bereikt en in verwarring gebracht hadden was nog gaande. En niet zonder resultaat. In een flits schoot het door mij heen, we zijn in een sauna! Druppelen of droog staan, iets wat heel gewoon is in een sauna. Een normale lichamelijke reactie op warmte. Beetje ongebruikelijk uitgedrukt, maar u snapt het denk ik wel.