Dames en Heren, koeken en peren.

willem stegeman 31 jul 2017

Dames en Heren?
‘Dames en heren, koeken en peren..’
Is Zwarte Piet een man of een vrouw of een transgender?
Het moet weer anders. Anders dan wat we gewend waren. Van mij mag Zwarte Piet blauw zijn, geen peuter die er van wakker ligt. Ik moet daarbij wel aantekenen dat ik met blauw de kleur van de huid bedoel, en niet de staat waarin hij zou kunnen verkeren na het drinken van alcohol. Van mij mogen we fijne feestdagen zeggen in plaats van fijne kerst. Van mij mag de Coen-tunnel van naam veranderen en ik zit er ook niet mee als de Ruijterstraat niet meer zo zou mogen heten. Dat vind ik heel royaal van mezelf want ooit werd ik geboren in de Ruijterstraat.
We moeten “dag allemaal”, of “beste mensen” zeggen in plaats van “Dames en heren” of “Jongens en meisjes”. Overigens gek dat we bij volwassenen eerst de dames begroeten en bij kinderen eerst de jongens. Weet je? Ik vind het geen groot ding om dat voortaan te doen. Ik weet er niet veel van hoor, en voor mij is iedereen gelijk, en mag iedereen doen wat hij of zij wil, zolang je een ander niet beperkt in zijn / haar vrijheid. Homo, Bi, Swinger of sexloos? Ik vind het echt allemaal goed. John Lennon zong ooit “Whatever gets you through the night, it’s allright”, en zo is het!!!
Ik vind het allemaal ok. Wat ik niet ok vind is dat ik soms het gevoel krijg dat ik partij moet kiezen. Ik eis voor mijzelf het recht om het allemaal goed te vinden. Bent u tegen Zwarte Piet? Van mij mag het. Wilt u zich zwart schminken zo eind november, begin december? Vooral doen. Wilt u herdenken dat er een paar eeuwen lang Nederlanders waren die zwarte mensen uit Afrika tot slaaf maakten en hen onder erbarmelijke omstandigheden verplaatsten naar Suriname en andere landen in die contreien? Ik vind dat u dat vooral moet doen, maar geef mij niet de schuld van die ellende.
Ik krijg het gevoel dat naarmate groeperingen voor hun rechten opkomen, een dierbare verworvenheid in dit mooie land, daarmee de vrijheid van anderen weer wordt beperkt. Ik wil graag zelf blijven vinden wat ik vind en ik wil niet ingedeeld worden in voor of tegen Zwarte Piet, of welke andere tegenstelling die er opduikt.

Ik eis voor mezelf het recht om die tegenstellingen niet zo belangrijk te vinden en er niet een uitgesproken mening over te hebben. Ik ben meer van “Joh, moeten we ons daar nou zo druk over maken?”. Wat ik wel weet is dat ik al heel vroeg in de gaten had dat Zwarte Piet ook weleens werd gespeeld door een vrouw. Althans dat is wat ik dacht.