Tijd voor nieuwe verkiezingen
De Nederlandse politieke partijen zijn alweer een tijdje bezig geweest om onder leiding van VVD’er Edith Schippers een kabinet te vormen, alhoewel de meeste politici het wel mee vinden vallen, qua tijd. Maar zoals we hebben kunnen horen, wordt het nu tijd voor Herman Tjeenk Willink, van PvdA-huize.
Maar ik vraag me in alle oprechtheid af of deze hoog gewaardeerde man wel iets voor elkaar kan krijgen, wat mevrouw Schippers niet kon. En aan de andere kant, vraag ik me ook af of er inderdaad zoveel verschillen zijn tussen de verschillende partijen, of zit er meer achter, zoiets als strategisch ingraven?
Het lijkt erop dat VVD en CDA een centrumrechts kabinet aan het zoeken zijn, in tegenstelling tot D66 dat meer ziet in een centrumlinks kabinet, want ze wil geen schijn van een rechtse partij meekrijgen. Dan heeft D66 een partij ter linkerzijde nodig om het nieuwe kabinet naar centrumlinks te laten schuiven, en daar was uitgerekend GroenLinks de juiste partner voor.
En dus zijn er problemen ontstaan want GroenLinks en VVD en ook wel gedeeltelijk CDA lagen qua ‘bepaalde standpunten wat te ver uit elkaar’. Maar is dat echt zo of heeft men gewacht en achter de schermen verder onderhandeld? Misschien kan dan – alles achter de schermen openbaar makend – een informateur van PvdA-huize de vorming van een nieuw kabinet een versnelling geven.
Ik heb zo eens een aantal standpunten van de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks bekeken, gewoon de headlines op de verschillende sites gepakt en gekeken waar dan verschillen zouden zitten.
Bij het onderwerp immigratie zit er een gat tussen met name VVD – die wil opvangen in de regio – en D66 – alleen echte vluchtelingen en opvang in de regio verbeteren – aan de ene kant en GroenLinks – een rechtvaardig asielbeleid – en CDA, die steeds spreekt over inburgeren en dus vluchtelingen wil toelaten. Bij “Europa” lijkt het erop dat alleen de VVD ‘minder voor’ is. Economisch gezien zit er verschil tussen VVD en GroenLinks, belasting verlagen versus belasting verhogen voor diegenen die het kunnen dragen. Echter bij de onderwerpen “Energie”, “Zorg” en “Veiligheid” zitten de verschillende partijen dichter bij elkaar dan ze denken.
Als ze bij deze onderwerpen er niet uitkomen, dan houd ik me hart vast voor andere onderwerpen en wil ik de informateur maar adviseren om nieuwe verkiezingen voor te stellen. Laat de kiezer het maar uitmaken, wie met wie moet gaan onderhandelen. Formeren van een kabinet hoeft niet zo lang te duren.