Fuck jou, Ria

CZN 13 apr 2017

Afgelopen maandag stond het nieuws groot op de voorpagina van dagblad Trouw. ”Het terugbetalen van studieschuld is een groeiend probleem”

Kort daarna stond het op NU.nl, maar ook de Telegraaf, RTL nieuws en Metro lieten het niet links liggen.

De gemiddelde studieschuld van 15.000 euro is ook een bittere pil. Je moet tenslotte nog beginnen in het werkveld, maar draagt al wel een lekkere schuld mee. Toch hebben veel mensen het er allemaal voor over. Een diploma, wat je gemiddeld dus zo’n vijftien duizend euro kost, helpt je verder toch? Blijkbaar niet altijd, want ruim honderdduizend oud-studenten kunnen hun studieschuld niet ophoesten. Na vijftien jaar hard werken en afbetalen, wordt de overgebleven restschuld kwijtgescholden door de overheid.

”Kwijtgescholden? Dit zijn verdomme onze belastingcenten!!!!’’ reageert Ria boos op Facebook vanachter haar oude COMPAQ-laptop. Om haar woedegevoel nog extra te benadrukken besluit Ria boze smileys aan haar reactie toe te voegen. I feel ya, Ria. Ik ben ook boos, maar niet om dezelfde reden.

Ria, weet je dat de gemiddelde studieschuld van 15.000 euro zal stijgen naar 21.000 euro. Dit komt omdat minister Bussemaker het wel een goed idee vond de basisbeurs af te schaffen en het leenstelsel in te voeren. Wil je nu gaan studeren, dan krijg je niks. Wat je wel moet doen is betalen, zoals het collegegeld van een kleine 2000 euro per jaar. Wil je daarnaast nog op kamers? In Amsterdam ben je dan gemiddeld rond de 6500 euro per jaar kwijt – voor een bezemkast. Als je dan ’s avonds ook nog wat wil eten, word je praktisch verplicht tot geld lenen – zelfs naast een baan. Want voor de Ria’s onder ons: ja, studenten werken wel.

Waarom leek het Bussemaker dan een goed idee de basisbeurs af te schaffen? Er zou volgens haar meer geïnvesteerd worden in het onderwijs. Inmiddels zijn we twee jaar verder en wat blijkt: ‘Leenstelsel leidt niet tot grotere investering in onderwijs’, NU.nl, 11 april. Dubbel pech dus, meer mensen met schulden en geen eens beter onderwijs.

Wanneer je na het afstuderen het werkveld ingaat met een schuld van 21.000 euro is dat behoorlijk kut. Je krijgt in sommige gevallen geen eens meer een hypotheek. Vervolgens kun je vijftien jaar hard aan het werk om je studieschuld af te betalen. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch, dat de overheid het laatste deel kwijtscheldt wanneer dit je zelf niet kunt afbetalen. Dus, fuck jou, Ria.