Buitenlanders in de fietsenstalling

Stefan R 13 apr 2017

Zomaar een dinsdagochtend in Utrecht te fietsenstalling Jaarbeurs. We lopen gehaast in de rij de fietsenstalling omhoog om een schaars open plekje te kunnen bemachtigen. Ik sla bij een willekeurige fietsenrij rechtsaf omdat ik een plekje open zie. Dit was duidelijk tegen het zere been van een man die achter me liep (en ik per ongeluk wat afsneed bij het afslaan). Of in elk geval, ik vermoed dat hij er geïrriteerd door was, gezien zijn reactie: ‘flikker eens op f*cking buitenlander’. Hij zei dit echter zo zacht, dat alleen ik het hoorde. Helaas voor hem sprak ik hem er redelijk luid op aan, waarna hij erg ongemakkelijk verder liep en nog wat dingen over buitenlanders mompelde wat ik niet goed kon verstaan. Ik liep even met hem mee en hij voelde zich hier niet zo goed bij gezien meerdere mensen omkeken. Hij besloot echter maar gehaast naar buiten te lopen en te doen alsof het niet gebeurd was, maar buiten vond hij het alsnog nodig om me zachtjes toe te voegen dat ik een vieze buitenlander was en op moest rotten en sarcastisch vroeg of ik hem zou gaan slaan (want waarschijnlijk zijn buitenlanders in zijn ogen ontzettend barbaars en agressief).

Het pijnlijke is niet alleen dat ik mijn bus hierdoor miste, maar vooral dat me opnieuw duidelijk werd dat er in 2017 nog mensen zijn die aan de ene kant zich erg makkelijk racistisch uitlaten, maar die bovendien niet de moed hebben hier openlijk voor uit te komen. Het is schrijnend dat doordat deze beste man zo dapper is om het zo zachtjes te zeggen, dat ík hier dan genoodzaakt ben om luid op te reageren en een scene moet maken, terwijl in mijn ogen het gedrag van deze man niet oké is, en ik hoop dat een hoop mensen het met me eens zijn! Ik moet helaas constateren dat dit niet de eerste keer is, en vrees dat het ook niet de laatste keer zal zijn dat iets dergelijks gebeurt. Nu gebeurt dit mijzelf gelukkig erg weinig, maar ik weet dat dit bij een hele grote groep niet-blanke personen ook voorkomt, ongeacht welk land er in je paspoort staat. Blijkbaar is de ‘echte’ Nederlander blank? Wat zou ik graag de beweegredenen van deze mensen kennen.

Ps. mocht de beste man dit lezen heb ik nog wel een tip: als je zo tegen buitenlanders bent, dan ben je ook vast niet gediend van leenwoorden. Stop dan vooral ook met het gebruik van het woord f*ck, het is tamelijk gênant (oh wacht, dat is Frans).