Stemmen met emotie

Sylvia Peters 14 mrt 2017

Woensdag is het zo ver, dan ga ik mijn stem uit brengen op de partij die mij het meeste aanspreekt. Natuurlijk heb ik voor de zekerheid nog even de stemwijzer gedaan, maar die liet mij alleen maar zien dat ik bij mijn keuze kan blijven.

Hoe zijn jullie tot een definitieve keuze gekomen? Hebben jullie je verdiept in het programma van de verschillende partijen of laat je jezelf leiden door emotie? Gek genoeg, denk ik dat emoties een grote rol spelen bij het kiezen. Zo’n partijprogramma is een interessante leidraad, maar soms vragen de omstandigheden om het bijstellen van een dergelijk standpunt.

Ik moet in ieder geval vertrouwen hebben in een partij. Ze moeten me het gevoel geven dat ze het beste willen voor Nederland. En dat in ieder geval proberen. Daarbij is een ruime ervaring op het gebied van regeren en diplomatie voor mij ook een belangrijk punt. Het is nogal niet wat om een land in deze roerige tijden staande te houden. Niet alleen de crisis van de afgelopen jaren, maar ook de onrustige stemming in de wereld hebben gezorgd dat we aardig wat voor onze kiezen kregen en zeker ook nog zullen krijgen. Probeer dan alles maar eens in goede banen te leiden.

Er zijn veel partijen bij gekomen de laatste jaren. Sommige met prachtige ideeën en idealen. Maar zijn die ook allemaal realiseerbaar? Er zijn ook partijen die graag willen verbinden, maar door hun expliciete stellingen of uitspraken juist de Nederlandse bevolking verder uit elkaar drijft. Dan zijn er nog partijen met een extreem gedachtegoed, die veel steun vinden bij het ontevreden deel van de bevolking.
Natuurlijk mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriete partij, maar denk er goed over na. Soms is het goed dat een bepaalde partij er is, om bijvoorbeeld de andere partijen scherp te houden. Maar aan het aan de macht komen van een dergelijke partij, kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bevolking van een land. De reden dat Nederland tot nu toe een redelijk veilige plek is geweest, is niet voor niets. Kijk om je heen naar de landen met leiders met een halsstarrige mening en weinig diplomatie, waarschijnlijk zou jij er niet willen wonen.

We hebben een leider nodig die weet wanneer hij ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen. En hierbij het landsbelang voorop stelt. Niet alleen jouw belang. Eén die ons kan verbinden en een saamhorigheidsgevoel kan bewerkstelligen. Het is namelijk ONS land, ONZE veiligheid en ONZE toekomst.