Spelen met vuur

Sylvia Peters 10 mrt 2017

Stel je nu eens voor dat je met een aantal mensen op een voetbalveld staat en dat veld is omringd door een hek waar je niet overeen kunt.

Jullie staan op een willekeurige plek van het veld en kijken om je heen. Dan zie je ineens, dat er op dat grote veld verschillende plekken zijn waar een behoorlijke brand woedt. Flinke vlammen die om zich heen grijpen en het groene gras stukje voor stukje opslokken.

Wat doen jullie dan? Schuif je gewoon een metertje op als de vlammen dichterbij komen en hoop je dat jullie plekje onberoerd blijft? Misschien ondertussen wel biddend tot één of andere god? Of raak je in paniek en begin je krijsen als een speenvarken? Ga je de mensen in jouw groepje opzij duwen om zelf het beste plekje te krijgen? Of ben je druk met het aanwijzen van de aanstichters van de brand? Of probeer je wanhopig in het hek te klimmen om toch een poging te doen om te ontsnappen? Weglopen van het vuur is niet altijd de juiste keuze, vooral als je weet dat je uiteindelijk niet verder kunt. Het vuur aanwakkeren is zeker niet de beste oplossing, dan weet je in ieder geval dat er slachtoffers gaan vallen. De overlevingskansen worden een stuk groter als je kalm blijft, nadenkt en samenwerkt. En dat is precies wat jullie moeten gaan doen.

Vergelijk dat voetbalveld maar eens met onze wereldbol. Een plek, waar op dit moment verschillende brandhaarden zijn. Niet alleen de landen die al in oorlog zijn, maar ook plaatsen waar het al flink smeult. Denk maar eens aan Noord-Korea met zijn provocerende gedrag en wat een enorme ellende dit kan veroorzaken. En wat denk je van sommige staatshoofden, die met hun haantjes gedrag andere landen tegen hun schenen schoppen. Dan is er nog het extremisme, wat wereldwijd talloze onschuldige slachtoffers maakt. Of de wapenrace van verschillende landen, de nucleaire dreigingen. Hoe korter de lontjes wereldwijd worden, hoe groter het risico.

Maar ook dichterbij huis wordt het vuur regelmatig aangewakkerd. Vooral in deze verkiezingstijd. Het veroorzaakt onrust, terwijl we juist die stabiliteit hard nodig hebben. Natuurlijk mag je een politieke voorkeur hebben, maar uiteindelijk hebben we allemaal maar één doel toch? Iedereen wil graag vrij en veilig leven in een land waar we in staat zijn om met elkaar de brandhaarden te blussen en nieuwe vuurtjes te voorkomen. Laten we dus niet met vuur spelen. Hoe vurig jouw mening ook is. En vertrouw op een deskundige: bel de brandweer!