De blanke man en 3 zetels

Henny A.J. Kreeft 20 mrt 2017

Nadat de stofwolken van de meest spannende landelijke verkiezingen sinds jaren waren opgelost, kon men zien dat de VVD toch de grootste partij was geworden, dat de PVV toch nog redelijk wat zetels had gewonnen, dat de PvdA behoorlijk kleiner was geworden, dat er aantal partijen hadden gewonnen en weer andere verloren en dat er twee nieuwe partijen toetraden tot het college van Tweede Kamerleden.

Een van de twee nieuwe partijen is DENK, een opvallende partij die haar plaats nu de komende jaren moet waarmaken en vasthouden, liefst nog uitbreiden, natuurlijk voor de mensen van DENK.
Natuurlijk heeft DENK nogal wat tegenwind gehad, werden vele artikelen tegen DENK geschreven, was er op de social media nogal wat anti-DENK te vinden en was de vrij algemene mening dat DENK alleen maar een reactie zou zijn op de anti-Islam sentimenten van extreem rechts en met name van de PVV. Maar ook van de kant van Nederlanders met een allochtone achtergrond komen artikelen waarin wordt aangegeven dat DENK een ‘extremistische en islamitische rechtse groep’ is (site JOOP).
Is dat wel zo en wie zouden nu de stemmers zijn van DENK? Dat is een onderzoek waard om er achter te komen, wie op DENK heeft gestemd. Zouden dat alleen maar Nederlanders met een allochtone achtergrond zijn of zouden er onder de stemmers ook nog de blanke man zitten? Ik ben benieuwd of hier ooit een onderzoek naar gedaan zal gaan gebeuren. Als je naar de lijst van de verkiezingen kijkt, staan daar toch minimaal drie of vier zogenaamde ‘blanke’ Nederlanders op.

Partijprogramma DENK
Natuurlijk is het partijprogramma belangrijk wat de komende jaren gebruikt zal gaan worden om de idealen van DENK te realiseren.
Duidelijke punten zijn bijvoorbeeld de onmiddellijke erkenning van de Palestijnse Staat, aandacht voor het lot van de Rohingya in Myanmar, geen plaats voor kernwapens in de wereld, een humaan asielbeleid in Nederland, etc. Het zijn allemaal punten waar een weldenkend mens mee eens zou kunnen zijn. Tevens is een punt als bescherming van de stem van minderheden vastgelegd. Tevens het punt over scherpe media die het bestuur en de politiek controleert.

Vooral de punten over de Palestijnse Staat, Rohingya en de scherpe media spreken me behoorlijk aan. Zeer belangrijke punten die heel snel geregeld moeten worden mijns inziens. Als DENK dat voor elkaar kan krijgen, dan verdient de groep alleen al onze steun. Ik ben benieuwd hoe ver ze komt en of dat de groep intact blijft. Ik blijf haar volgen.