Voor altijd zomer!

Soms kom je iets tegen, een onderwerp, dat eerst heel erg grappig is. Maar als je er nog even over nadenkt, klinkt het eigenlijk heel logisch.

De Vrijzinnige Partij heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat de wintertijd moet worden afgeschaft. “Waar kun je je druk om maken?” dacht ik in eerste instantie. Maar bij nader inzien lijkt het me helemaal geen verkeerd idee.

In 1977 werd de zomertijd ingevoerd in Nederland. En ik weet niet beter of het is twee keer per jaar hetzelfde. Gaat de klok nou voor- of achteruit? En slaap je dan langer of korter? Gelukkig is er tegenwoordig allerlei apparatuur die zichzelf aanpast aan de nieuwe tijd. Dan kan ik in ieder geval op mijn telefoon zien hoe laat het echt is. Het wordt eerder of later donker, je hebt eerder of later honger. De kinderen zijn van slag en de huisdieren draaien een uur langer rondjes om hun etensbak. Of komen niet opdagen voor het wandelrondje.

Of de zomertijd de energiebesparing oplevert waar het voor bedoeld was is nog maar zeer de vraag. Eigenlijk is er nooit echt goed onderzoek naar gedaan. De lampen gaan in oktober ’s avonds eerder aan. Maar ’s morgens iets later. Wat dat oplevert is vooral te zien bij winkels voor woninginrichting. Er worden in oktober meer lampen verkocht. Want ineens is het wel erg donker in huis, en een lampje extra staat wel zo gezellig.

Als we alleen nog maar zomertijd zouden hebben, dan zijn alleen de ochtenden in december en januari wat langer donker. De avonden blijven lang licht. Dan hoeven mensen, dieren en planten niet meer om te schakelen. Komen er minder mensen te laat op hun werk. Hoef je geen ruzie meer te maken over of de klok nu voor- of achteruit gaat. Dan staat het klokje van de auto het hele jaar door goed, in plaats van maar zes maanden per jaar. Ja, ik zie er eigenlijk wel wat in. Doe mij die zomertijd, het hele jaar!