089-040 8-0

oscar1970 27 feb 2017

Terwijl ik zondagavond op Facebook zat te tobben (TOB, Totaal Overbodige Berichtgeving), kreeg ik een reactie van een Duitse vriend die onze taal aan het leren is. Hij verbaasde zich over de manier van communiceren die “usus” schijnt te zijn onder voetbalfans. Ik las eerst zijn bericht en vervolgens de gelinkte conversaties op een Nederlands voetbalforum. Na afloop stelde ik vast dat we als klein landje weer een twijfelachtige eer hoog te houden hebben.

Mijn oosterbuur was onder de indruk van de onderlinge haat onder voetbalfans. Termen als Ajakkes, Feyenooit en Penisvee deden hem niet veel, de rivaliteit tussen fietstas en nek ook niet. Nee, waar hij zich nog het meeste over verbaasde, waren die getallen 010, 020 en 040 die als een virus door de berichten raasden. Tja, hoe leg ik dat nou uit aan een Duitser? Ik klim maar eens in de Plauderkasten, zoals de chatbox bij onze oosterburen heet.

“Weet je, het is hetzelfde effect als dat je Bayern München 089 noemt.”
“Ja Oscar, maar TSV 1860 München komt ook uit 089.”
“Weet ik, als ik 010 lees, twijfel ik ook tussen Sparta en Excelsior.”

De rest van de conversatie zal ik jullie besparen. Wat ik jullie niet zal besparen, is het advies van mijn oosterbuur om per direct met dat zinloos gebel te stoppen. Je wilt toch zo graag dat jouw club ons land internationaal goed vertegenwoordigt? Welnu, met dat zinloze gebel maak je jezelf als voetbalsupporter internationaal volstrekt belachelijk. Echt niemand neemt je serieus. Je verspilt geheid tweemaal drie kwartier om uit te leggen wat die getallen voorstellen en waarvoor je ze gebruikt. En als stank voor dank krijg je even onbegrijpelijke als lachwekkende en afkeurende reacties. Geen enkele Duitser, Engelsman, Spanjaard of Italiaan zal dit gedrag begrijpen, laat staan goedkeuren. Spotnamen zoals FC Hollywood oké, maar buitenlandse voetbalfans verlagen hun tegenstander niet tot een weinig zeggend nummertje. Een nummertje dat straks helemaal niets meer voorstelt, omdat het vaste telefoonnet zal verdwijnen. In Frankrijk heeft alleen Parijs nog een netnummer. Het is qua mate van belachelijkheid vergelijkbaar met het gebruik van autotune om te verhullen dat je niet kunt zingen. Leuk trouwens, “die club uit 040”. Dat is namelijk FC Eindhoven. PSV is immers een vereniging.

De maandagochtendkrant, buitenlands voetbal. Dat is dus 089-040 8-0, met een doelpunt van Arjen Robben. Het leest belachelijk en het is te belachelijk om waar te zijn, maar het is wel waar.