Wat is jouw voornemen voor 2017?

Sylvia Peters 2 jan 2017

Het is januari 2017, de eerste nieuwe maand van het jaar. De maand van de beste wensen en de goede voornemens. Stoppen met roken? Afvallen? Meer bewegen? Minder drinken? Vroeger opstaan of juist eerder naar bed? Iedereen heeft zijn eigen wensenpakket, die ze dit jaar wel of niet in vervulling laten gaan. Persoonlijk geloof ik niet zo in al die goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar ik snap wel waar ze bij veel mensen vandaan komen.

Denk maar eens terug aan de decembermaand. Laat in gedachten die goedgevulde schappen in de supermarkt met al die heerlijkheden de revue passeren. Waarschijnlijk zijn er een aanzienlijk aantal in je karretje beland, of in het winkelwagentje van je familie of vrienden. Het resultaat is dat je nu als een volgevreten kalkoen op de bank zit. Je hele lichaam schreeuwt om afvallen en zelfs je favoriete broek drukt je met de neus op de feiten.

Dus? Minder eten en meer bewegen. Hup, weer een goed voornemen erbij. Want alleen je arm omhoogtillen om een slok uit je wijnglas te nemen is natuurlijk niet voldoende geweest in december. Sterker nog, misschien moet je de drank ook maar even een poosje laten staan. Niet omdat je zo’n drinker bent, maar gewoon om je wat beter te voelen. Al die decemberborrels en feestjes zijn een flinke aanslag op je fitheid geweest. Het was een gezellige maand, maar zeker ook een zware maand. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee.

Toch was december ook mooi. Een maand van terugblikken op droevige en liefdevolle momenten en het maken van toekomstplannen. Het geven van aandacht en attenties, het samenzijn en het versterken van banden. De verschrikkelijke gebeurtenissen in de wereld van de afgelopen maanden hebben je weer doen beseffen hoe goed je het hebt en hoe slecht het kan zijn. Het jaar leerde ons dat we waakzaam moesten zijn, maar ook dat we niet moeten verharden. Allemaal dingen die ook bergen energie vreten.

Dit zou ons moeten doen beseffen, dat ook al wensen we een ‘killerbody’, het nieuwe jaar nog steeds letterlijk en figuurlijk een aanslag op ons lichaam en geest kan zijn. Ook al eten en drinken we minder en sporten we meer. Misschien moeten we ons gewoon allemaal één ding voornemen: ‘bewust leven’.
Bewust zijn van de mooie dingen die deze aarde ons biedt en bewust zijn dat we vreedzaamheid nodig hebben om te kunnen genieten.