Veiligheidsbeleid rammelt in Europa

Henny A.J. Kreeft 9 jan 2017

De laatste tijd wordt er veel media gebruikt wanneer er weer zo’n aanslag wordt uitgevoerd door zogenaamde moslimterroristen, maar als er aanslagen worden gepleegd door anderen, horen of zien we nauwelijks wat in de media. Maar het beleid in de strijd tegen de Islam wordt door de politici steeds vaker en harder openlijk uitgedragen.

Maar hoe zit het nu met het veiligheidsbeleid? Het valt nogal eens op dat de zogenaamde terroristen bekend waren bij de vele veiligheidsdiensten en al een tijd in de gaten werden gehouden. Maar waarom kan dan een persoon die een aanslag in Duitsland pleegt, via Nijmegen en Amsterdam in Frankrijk komen?

Internet
We horen verhalen dat hackers vanuit Rusland bepaalde mails in de VS laten lekken. Als dit kan gebeuren, waarom worden dan komende aanslagplegers niet optimaal gevolgd.
De opmerking die de veiligheidsdiensten zullen maken, is dat er zoveel personen zijn die dan in de gaten gehouden moeten worden. Volgens bepaalde media zijn er heel veel jongeren teruggekeerd vanuit veilige gebieden en er zouden ook nog veel aanhangers van IS en andere groeperingen in Europa aanwezig zijn.

Van de andere kant, ben ik van mening dat niet iedereen zo ver zal gaan komen, dat ze aanslagen zullen gaan plegen. Tevens is het niet heel moeilijk in te stellen om bepaalde gesprekken en messages te volgen via het internet, maar mag het dan juridisch gezien?
Maar waarom ontsnappen de verdachte personen dan aan de veiligheidsdiensten? Worden ze niet optimaal gevolgd? Of moeten we denken dat de veiligheidsdiensten hun taken niet kunnen uitvoeren en meer geld, meer materiaal en meer personeel nodig hebben?

Samenwerking
Naast het feit dat het moeilijk schijnt te zijn om al die zogenaamde verdachte personen te volgen, lijkt er mijns inziens ook een probleem te zijn in de samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten, landelijk en Europees gezien. Als een aanslag in Duitsland wordt gepleegd, is het toch verstandig om de veiligheidsdiensten van de omliggende landen te informeren over de ins en outs van de aanslag. Lijkt me logisch. Maar ik vraag me echt af of dit wel is gebeurd en/of het op tijd is gebeurd.
Natuurlijk had men bij de laatste aanslag in Duitsland eerst de verkeerde persoon in de gaten, maar daarna kwam de juiste persoon bovendrijven en daarna zou men toch heel snel de collega’s kunnen inlichten. Het is toch van de ratten besnuffeld dat de verdachte enige tijd in Amsterdam heeft vertoefd.