Stemmen is voor oudjes?

Ilham_t 30 jan 2017

“If voting could make a difference it would be illigal.“
“En straks gaan huilen als Wilders aan de macht komt, ik zou maar gewoon gaan stemmen.“

Je kent het vast wel, die gesprekjes op deuren of muren van WC hokjes. Het ene handschrift met stift, het antwoord in een ander handschrift met pen. Op de middelbare school viel altijd wel wat te lezen: “Bruggers zijn zo irritant”, “Je bent zelf ook een brugger geweest hoor”. Op de Universiteit lijkt niks te zijn verandert. Of naja de gesprekjes zijn wat intellectueler geworden. Het zette me zelfs aan het denken.

Ik heb nu al een jaar stemrecht, maar niets heeft me er toe gezet om eens na te gaan denken op welke politieke partij ik zou willen stemmen in maart. Politiek boeide me niet zo veel, stemmen is iets voor oudjes dacht ik altijd. Ik hoorde het wel als Wilders weer met een lachwekkende, racistische opmerking kwam, onze eigen premier Rutte weer aan het stuntelen was, of een persoon als Sylvana Simons en een partij Denk de dagelijkse sleur in de politiek kwamen verstoren. Maar waar er zoal over gedabatteerd wordt, of überhaupt wat de programmapunten van de verschillende partijen zijn? Geen idee, al sla je me dood. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben, terwijl wij als jongeren juist de toekomst van Nederland zijn. Als de politieke partijen ons echt zo belangrijk zouden vinden, zouden hun campagnes ook op ons gericht zijn.

Nu ik zelf de grote mensen wereld langzaam in rol besef ik pas dat we als jongeren wel degelijk gebruik moet maken van ons stemrecht. Ik kijk bijvoorbeeld nog steeds met verbazing naar het feit dat ik nog geen jaar gelden nooit een rode cent heb geleend en nu al honderden euro’s studieschuld heb opgebouwd, met dank aan de overheid die het leenstelsel heeft bedacht. En nee het zal inderdaad geen verschil maken als 1000 jongeren gaan stemmen, maar massaal met alle 2 miljoen jongeren zal dat zeker wel doen. “Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn.” zoals rapper Massih Hutak al schreef.

Een ding is zeker, zelfs op de toiletten van de universiteit wordt je nog eerder aan het denken gezet over je stemrecht dan door de overheid zelf. Denkbeeldig zet ik er met koeienletters DOEN! onder, want tja als brave burger die straks op 15 maart gaat stemmen doen we niet aan vandalisme.