Soep als hoofdgerecht

Gea-marit 3 jan 2017

Een voorprogramma van een concert is zoiets als een vertraagde trein: je moet veel te lang wachten totdat je aankomt waar je wilt zijn. Het is zoiets als een lauw soepje terwijl je enkel zin hebt in het hoofdgerecht. Je hebt er niet om gevraagd, maar het soepje was nu eenmaal onderdeel van een al samengesteld menu. De grijze nette dame naast mij dacht er duidelijk anders over. Zij bestelde het menu speciaal om het soepje.

Haar trouwring fonkelde iedere keer dat de felle lampen over haar heen gleden. Haar nette blouse kleurde donker onder haar oksels terwijl ze wild met haar armen om zich heen maaide. Heupen bewogen nog verrassend soepel in de kunststof kom. Tijdens een concert worden de mensen om je heen in het publiek een soort vage bekenden. Reacties op het voorprogramma leren meer over de mensen om je heen dan je misschien zou willen.

Lichaamsdelen schuren tegen elkaar en even leerde ik de oma op een intieme manier kennen. Ze had haar dochters mee genomen die niet op keken van de energieke uitspatting naast me. Oma vond het niet erg dat de trein vertraagd was, het kon haar niet lang genoeg duren.

Oma hoort tot een uiterst zeldzaam ras. Het zeldzame soort mensen dat kan genieten van een vertraagde trein. Ze behoort tot de kleine groep mensen die het lauwe soepje tot de bodem opmaken, de laatste restjes nog met de tong uitlikken. De kerels voor me hadden duidelijk geen zin in het soepje. Ze hoorden tot de grote groep mensen die per ongeluk te vroeg zijn gekomen. Ze werden ongewild vermaakt door iets waar ze geen kaartje voor gekocht hadden. Met de rug naar het podium sloegen ze nog een biertje achterover. Ook oma had haar biertje net op, maar tijd om naar de bar te gaan was er niet. Ongegeneerd mee blèren met liedjes die verder niemand uit de zaal kent.

Oma hoorde bij het zeldzame soort dat haar soep als maaltijd nuttigde, de hoofdact was voor haar enkel een toetje. Maar nog te vol van haar hoofdgerecht sloeg ze haar toetje af. Tijd om naar huis te gaan. Ook oma kreeg met het kopen van een kaartje voor deze avond namelijk meer dan ze eigenlijk wilde. Ze zat niet te wachten op de hoofdact. Haar kleinzoon speelde in het voorprogramma.