Slechte tijden en nog slechtere tijden …

Henny A.J. Kreeft 26 jan 2017

Minister Van der Steur is aangeschoten wild, doordat hij afgelopen week weer in de problemen kwam door acties uitgevoerd als kamerlid bij de zogenaamde Teevendeal. Donderdag 26 januari is er weer een debat over het activiteiten bij deze deal en om zich goed voor te bereiden op dit debat, heeft de minister een werkbezoek aan Vught maar afgezegd.

Net een paar maanden voor de verkiezingen komt er weer nieuwe informatie naar buiten en dit maal via het boek De rekening van Rutte van de hand van Bas Haan. In dit boek worden de details beschreven hoe kamerlid Van der Steur bezig was om de details in de Teevendeal niet openbaar te maken voor de collegaleden van de Tweede Kamer.
Volgens een aantal oppositiepartijen is dit een grote misdaad en men heeft al woorden van ‘liegen en bedriegen’ gebruikt. Natuurlijk zal het daar in het komende debat over gaan en dan is de vraag hoe ver de oppositie wil gaan.

De sleutel ligt in dit geval, of misschien wel weer, bij de Partij van de Arbeid. Met welk standpunt zal deze partij gaan komen: schaart men zich achter de oppositiepartijen en dan is het exit voor de minister of laat de PvdA de minister express bungelen?
Natuurlijk zal de eerste move mogelijk een makkelijke zijn voor de PvdA en voor de minister, daar de PvdA zich kan verschuilen en het lijden van de minister is over. Maar in dit geval zal de VVD er last van kunnen krijgen, niet zo’n schoon blazoen en de premier die er ook bij betrokken is.

Maar de andere optie is voor de PvdA misschien nog wel eens een mooiere optie: niet wegsturen maar laten bengelen, onder curatele zetten. En elke keer als de minister een stap doet, elke millimeter van die stap controleren op fouten. De minister zal hier hondsmoe van worden en de PvdA kan er garen van spinnen. En wederom zal de VVD er last van hebben, in de lopende twee maanden maar zeker bij de verkiezingen.

Halbe Zijlstra heeft nog geprobeerd om tweespalt te zaaien tussen de oppositiepartijen om het debat op dinsdagavond te krijgen, net nadat de minister een brief met uitleg aan de Tweede Kamer had gestuurd, maar dat is niet gelukt.

Als Ard van der Steur slim is, dan stapt hij nu op en kan de PvdA en ook de VVD er geen slaatje meer uitslaan.