Rutte in gesprek met rechtse kiezers, maar niet ..

Henny A.J. Kreeft 16 jan 2017

Zondag 15 januari was het dan zover, drie journalisten ondervroegen minister-president Mark Rutte voor de nationale tv. Natuurlijk was van te voren te verwachten wat er komen zou, maar toch was ik benieuwd naar wat hij zou zeggen. En zoals verwacht, de premier stelde me niet teleur.

Zoals verwacht in deze verkiezingstijd liet Mark Rutte het zo ver komen dat hij moest toegeven, dat de kans 0.00 zal zijn dat de VVD met de PVV zal regeren. Maar de premier wil wel in gesprek met de PVV-stemmers om die naar de VVD te halen.

En dat is nu net waar het mij omgaat … wel met de PVV-stemmers, maar niet – althans niet gezegd in een openbaar interview voor de Nederlandse tv – met asielzoekers en ook niet openlijk met moslims. Elke keer als het woord moslim ter sprake komt, schuift de heer Rutte de twee bekende troetel moslims naar voren, mevrouw Arib en de heer Aboutaleb.
Maar juist om die twee personen gaat het niet, die blijven de PvdA trouw. Nee, het gaat om mensen die moeten solliciteren en dan steeds worden afgewezen gezien hun naam, zelfs niet eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

En ja meneer Rutte, het gaat ook over die jongeren die met een Turkse vlag demonstreren en die bepaalde woorden uitspreken voor de nationale tv, want ook deze jongeren horen er bij. Ook met deze jongeren zou u in gesprek moeten gaan, want ze horen ook bij Nederland.
En waarom worden de demonstraties van extreem-rechts niet uitgezonden voor tv, waar ook stevige woorden gebezigd? En waarom praat u daar niet over? Het is steeds schoppen naar een kant.

En zo gaat het ook met asielzoekers … ook hier wordt niet over gesproken, behalve dan over een regeling, bla, bla, bla. Maar waar is de menselijke maat? Wie spreekt er met asielzoekers die echt opvang nodig hebben? Wie spreekt er met asielzoekers, ook tijdens de verkiezingstijd? En wie spreekt met jongens die van de Noord-Afrikaanse landen komen? Die komen niet zomaar, want er is geen tot weinig toekomst voor hen daar te vinden. En we hebben de plicht ook om deze jongeren te helpen … ook in verkiezingstijd. En helpen kan op verschillende manieren, zowel hier als daar, maar we moeten wel willen. En ‘pleurt op’ is geen oplossing meneer Rutte.

En dan meneer Rutte hebben we nog niet gesproken over de Palestijnen. Want ik heb het gevoel dat u daar ook niet over wil praten.