Nu of nooit
In de aanloop naar de verkiezingen van de 45ste president van de Verenigde Staten was de Nederlandse bevolking unaniem: De ideeën van Trump staan lijnrecht tegenover de normen en waarden van ons land. Door middel van vele satirische filmpjes en foto’s gaven we ons gevoel een plek op social media, maar Trump won en ongeloof, verdriet en woede nam ons over.
Nog geen week na de inauguratie schrapte Trump een financiering van 575 miljoen dollar voor hulporganisaties die in veertig arme landen vrouwen adviseren, helpen met gezinsplanning en een veilige abortus én tekende hij twee decreten voor de versnelde aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen. Trots zagen wij dat de eerste tegenzet van het Nederlandse kabinet van minister Lilianne Ploumen kwam. Met een internationaal abortusfonds hoopt zij zo snel mogelijk de Amerikaanse anti-abortus-maatregel teniet te doen die de nieuwe president net heeft ingevoerd. Duidelijke taal richting het kamp van Trump.
Maar de wedstrijd is pas net begonnen. Trump is een zakenman en de VS is de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Op zijn beurt is ons land de 3e grootste investeerder in de VS. Tot nu is het kabinet zeer terughoudend geweest een oordeel te vellen over Trump en zijn beleid. Premier Mark Rutte beloofde dat hij zal ‘kijken naar de daden’ van de nieuwe Amerikaanse president, maar uit zich verder zeer optimistisch. ‘Voor Nederland en de Verenigde Staten geldt dat wij vrienden en bondgenoten zijn. Ik zie ernaar uit om de uitstekende samenwerking tussen onze twee landen de komende jaren te kunnen voortzetten,’ aldus Rutte. Maar laten we eerlijk zijn: zolang er economisch voordeel behaald kan worden in een samenwerking met de VS, hebben we in het verleden nooit op Rutte hoeven rekenen en dit brengt een grote verantwoordelijkheid voor ons burgers met zich mee.
Want zijn wij bereid de broekriem aan te trekken en op te komen voor onze idealen? De VS is ondertussen zijn status van "volledige democratie" kwijt geraakt en staat nu te boek als "gebrekkige democratie", volgens de Economist Intelligence Unit. Willen wij Nederland hiervoor behoeden, dan is onze stem in het stemhokje én op straat komende maanden van extra groot belang. Of kijken wij op afstand toe hoe onze idealen over de toonbank gaan, want in dat geval ben ik bang dat Lubachs filmpje geen fictie is, maar een open sollicitatie naar het poppenspel van Trump. Het woord is aan u.