De sociale eenzaamheid

Maaike Janse 19 jan 2017

Sociale media. De meerderheid van ons heeft wel een account op een bepaalde sociaalnetwerksite. Denk bijvoorbeeld aan Facebook of Instagram. Je kunt je hier mooier voordoen dan je bent en je eigen imago creëren. Maar voel je je hierdoor ook echt beter? Of wordt het gevoel van eenzaamheid alleen maar versterkt?

Jongeren zullen het grootste percentage zijn dat te vinden is op het internet. Dat komt vooral, omdat zij ermee zijn opgegroeid. Maar ook de groep eenzame jongeren stijgt. Hier hoor je vrijwel niemand over en dat valt mij op. Eenzame ouderen zie je regelmatig op televisie voorbij komen, maar jongeren… Ho maar!

Wordt eenzaamheid onder jongeren versterkt of vermindert door het gebruik van social media? Er is tegenwoordig een heus fenomeen dat ook wel de ‘Facebook depressie’ genoemd wordt. Wat overeenkomt met een ‘offline depressie’ is dat slachtoffers zich op sociaal vlak kunnen gaan isoleren en zich tot riskante websites of blogs kunnen keren. Met riskant bedoel ik bijvoorbeeld blogs/sites die middelengebruik promoten, aggresief gedrag aandringen of misschien zelfs onveilige seksuele handelingen goedkeuren.

Onder jongeren heerst een gevoel van groepsdruk. Dit geldt voor het “echte leven”, maar ook voor het internet. Jongeren vinden het belangrijk om veel vrienden, likes en volgers te hebben en buiten dat willen ze graag zo veel mogelijk gatagd worden. Dit maakt ze populairder. Althans dat denken ze, maar daar zijn de meningen over verdeeld…
Je hebt zelf in de hand hoe anderen je zien, doordat je een zekere anoniemiteit hebt en je niet druk hoeft te maken over je fysieke voorkomen. Denk hierbij aan programma’s op tv als “Catfish”, dat door sommigen wordt gezien als cyberbullying. Bij besef dat hun echte leven toch wat verschilt, raakt de desbetreffende persoon vaak in een negatieve spiraal.
Groepsvorming vindt vaak plaats op sociale media. Mensen hebben een natuurlijke behoefte om ergens bij te horen. Dit betrekt zich vooral op anderen met dezelfde normen en waarden, interesses en achtergrond. Meningen kunnen hierbij versterkt worden. Eenzame jongeren voelen zich dan buitengesloten en denken dat zij niet belangrijk zijn.

Aan de andere kant van het verhaal; we kennen allemaal de voordelen van het internet en haar sociale netwerksites. In contact komen met oude bekenden via Facebook, lekker mee discussieren via Twitter én je blijft op de hoogte van verjaardagen.
Het is best begrijpelijk dat je je hierdoor beter voelt, maar het ‘echte leven’ da