Hallo Nederland

Hallo Nederland. Je bent de laatste tijd een beetje onrustig. Herken je dat? Alsof je niet zo lekker in je vel zit. Voel jij dat ook? Ik begin me zorgen te maken over jou.

Want, Nederland, zeg nou eens eerlijk. Het lijkt alsof je het steeds lastiger vindt om verder te kijken dan naar jezelf. Ikke ikke ikke, en de rest kan stikken. Alles wat niet op jou lijkt is slecht. Alles wat niet vertrouwd is wil je niet. Moet weg. Dat is niet zo aardig van je Nederland. Heb je dat door?

Ooit nam je je voor om niet te discrimineren. Om iedereen te accepteren. Welke godsdienst, levensovertuiging, ras of geslacht dan ook, iedereen was welkom. Dat heb je zelfs vast laten leggen in artikel 1 van de Grondwet. Zo belangrijk vond je dat, Nederland. Weet je dat nog?

Misschien ben je dat allemaal al weer vergeten. Dat is niet erg hoor, het is inderdaad al weer even geleden. De tijd vliegt voorbij. En iedereen maakt fouten. Maar fouten zijn er om rechtgezet te worden. En herinneringen zijn er om opgehaald te worden.

Ik snap dat je bang bent, Nederland. Bang dat je pijn wordt gedaan. Bang dat andere mensen dingen van jou gaan afnemen. Bang dat jij het minder goed gaat hebben. Dat is logisch, de wereld is in beweging. Er verandert veel. En jij weet jezelf nog niet goed vorm te geven. Dat is niet erg Nederland, daar heeft iedereen last van.

Maar probeer wat meer vertrouwen te hebben. Iets meer hoop. Dat kan jij Nederland. Je hebt jezelf al meer dan eens bewezen. Jij kan jezelf aanpassen aan veranderingen. Jezelf over zaken heen zetten. Dat heb je altijd al gedaan. Jij hoeft jezelf niet te laten leiden door geld, haat en jaloezie. Jij hebt jezelf altijd laten leiden door liefde. Voor jezelf en voor de ander. Want daar werden we altijd allemaal beter van. Een win-win situatie. Dat kan je je nog wel herinneren toch?

Het moment gaat komen Nederland. Het moment dat jij mag beslissen. Kies je vanuit angst, of vanuit liefde? Wil jij jezelf beperken? Of wil je jezelf verreiken? Ben jij een voorbeeld voor de rest van de wereld? Of zie jij de rest van de wereld als voorbeeld? Ben jij een trendsetter, of een meeloper?

Ik heb alle vertrouwen in jou Nederland. Jij kan de juiste keuze maken. Heel veel succes!