Geld is overschat

Huh? Hoor ik je denken. Geld is toch belangrijk? Dat klopt ook zeker! Je hoort het op het nieuws, reclames, van de buren, schoonouders, enzovoort. Geld zorgt voor jouw eten en drinken en een dak boven je hoofd. Maar wat is geld nu eigenlijk? Vraag jezelf af, kan ik het eten, drinken, houd het me warm? Of is geld niets meer dan het nummertje op mijn bankrekening, briefjes papier met een nummertje erop gedrukt of die metalen rondjes met ook daar een nummer en soms nog een gezicht op gedrukt van iemand die je niet kent. We drukken er een 5 op en het is 5 euro waard. Drukken we er een 20 op is hetzelfde stukje papier ineens meer waard. Raar eigenlijk. Papier heeft verder geen waarde maar ook weer wel aangezien we er zelf een nummer op zetten. Maar ik kan er toch eten en drinken mee kopen? Realy? Eten groeit al in de natuur. Water bestaat al miljarden jaren en wij moeten het kopen? Van wie en waarom? Juist, de grote concerns die er, jawel, veel geld aan verdienen. Alles wat een mens nodig heeft is in de natuur aanwezig. Maar uiteindelijk, stel dat de fabrieken ineens niet meer draaien en je hebt lekker veel geld. Kun je dan je 20 euro briefje eten en dan het gevoel hebben dat je voor 20 euro gegeten hebt? Hmm, laten we die eens onthouden. Maar wat doen we er toch allemaal voor? U zegt waarschijnlijk werken? Eigenlijk veel meer. We worden door de baas onder druk gezet en uitgebuit, we raken in de stress, we moeten aan de kalmerende pillen, we moeten nog meer overwerken want de (nieuwe) klant, Ook hebben we geen tijd meer voor zelfontwikkeling, geen tijd meer voor personen van wie we houden en helaas, veel geweld en oorlogen. We leveren onze autonomie en creativiteit voor geld in. Allemaal werken we hard voor die ene auto, nieuwe keuken of sofa. Maar is het dat allemaal echt waard om zo jezelf en misschien ook wel direct de mensen naast je te verwaarlozen? Kinderen gaan naar school om uiteindelijk te leren dat geld belangrijker is dan creativiteit. Wil je dat voor je kind? Think again. We vinden creativiteit zo mooi, maar we leveren het allemaal in voor, geld en materialisme. Willen we niet de mooie aspecten van het leven terug? Daar waar het echt om draait? ‘Wat dan?’ hoor ik je denken. Als je die vraag stelt is het hard tijd om na te denken waar we mee bezig zijn. Denk je niet?
Ik vraag je niet om mij 1 op 1 over te nemen. Wel vraag ik je om zelf na te denken wat jij echt belangrijk vindt en vragen te stellen bij alles wat er om je heen gebeurd.

Lesley