Absoluut eruit, Sjoemelzaad erin

petersamuel 2 dec 2016

Nieuwe woorden verschijnen, waar oude verdwijnen. Vanaf donderdag 1 december kunnen taalliefhebbers over hun nek of uit hun dak gaan. Op websites is het eenvoudig om je met de Nederlandse Taal te bemoeien. Stemmers op het Woord-van-het-Jaar openen hun dak, Weg-met-dat-Woord-voorgangers zetten hun nekharen overeind om van de jeuk af te komen. Welk woord verwelkomen we, tegen welk ander woord zeggen we tabee?

De verkiezing lijkt een genietmoment, maar juist hiervan is het hoogste tijd om afscheid te nemen. Ik heb zoiets van, ook zoiets. Je hoeft niet spits te zijn om dit stompzinnige stopzinnetje liever te zien gaan dan komen.
Hoe gaat de top tien van uit te zetten woordgebreken eruit zien? Wat mag ophoepelen en waarom? Niet om aan te horen zijn immers martelingen als me tante, me dit, me dat. An me hoela, ik veeg er de vloer mee aan, me kont mee af.

Bij het aanhoren van woorden uit het verleden moet ik soms onbedaarlijk glimlachen. Luister, lees het volgende.
… Na een geitenfuif ontving ik bij een avondkout een gordijnpreek. Ik kreeg een bedsermoen naar mijn hoofd geslingerd, terwijl ik niemand had besjoecheld. Maar ja, ik wil ook geen labberlottige huisduif van een zuurmuil met kromtong zijn. Natgierig ben ik wel. In eigen omgeving heerst een pantoffelregiment, daar vindt ondergetekende vuilbaard van een Suzannaboef niks aan. Hij wordt er treurgeestig en wervelziek van …

Deze week hoorde ik op de radio ene Suzanne over een nieuw boek kletsen. Ik ga even zaad halen, is de titel. Weet je wat volgend jaar modewoord wordt? Sjoemelzaad! Absoluut. Absoluut moet van mij trouwens verboden worden!! Met de Kerst kunnen we ons taalkundig weer fatsoenlijk gedragen. Abs…, zeker weten!