Vaccinerend om te zien

Zag bij tokkieshow Pauw twee pisnijdige moeders. Van die moeders die je in beelden van de jaren zestig prominent en veelvuldig voorbij ziet komen. Gehuld in tuinbroek en mannenlaarzen. Standaard met een spandoek onder de arm, want in die tijd werd er om de vijf minuten ergens tegen geprotesteerd. Maakte niet uit waar tegen. Ze waren op voorhand al tegen.

De moeders bij Pauw hebben hun kinderen niet laten vaccineren. Niet tegen de bof, Roze Hond , pokken, mazelen en nog een handvol enge ziektes.
Er zit ook een man bij wiens dochters niet zijn ingeënt met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. Deze man zegt verder niets. Daar krijgt hij ook de kans niet voor want de dolle mina’s anno 2016 eisen alle aandacht op.
Er zit ook nog een arts aan tafel. Voor alle zekerheid een vrouw want Pauw is ook niet gek, die weet nog vanuit de jaren zestig welk effect mannen hebben op dergelijke vrouwen.
Niet dat het veel helpt, want die vrouwelijke arts is van hetzelfde kaliber als de twee dolle mina’s aan tafel.

De dolle mina’s hebben heel internet afgestruind op; ‘redenen om je kind niet in te laten enten’
En ze hebben al die redenen uit hun hoofd geleerd. Ze worden zonder enige vorm van medische kennis of achtergrond, over het hoofd van de arts en over ons kijkers heen gekieperd. Of je een emmer stront over je heen krijgt.
Volgens de dolle mina’s zijn er allemaal bijwerkingen bij de vaccins. Teveel om hier allemaal op te schrijven. De arts schudt moedeloos haar hooft. ‘Allemaal onzin,’ zegt ze. Ze laat, uit zelfbehoud, het woord ‘hysterische’ tussen ‘allemaal’ en ‘onzin’ maar weg.
Toch is er wat te zeggen voor de argumenten van de dolle mina’s. Met name wat het HPV-vaccin betreft zijn er volgens onderzoek (zag ik op google) tienduizenden meisjes van rond de veertien jaar die last hebben van die bijwerkingen. slopende ziektes als zware vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid krijgen ze gratis cadeau bij de inenting.

Los van de manier waarop die dolle mina het probleem de ether inslingeren vind ik het ook vaccinerend om te zien dat de medische wereld dit afdoet als hysterische onzin. En dat er geen duidelijk en onafhankelijk onderzoek plaatsvindt . Zoals in de jaren zestig normaal was. Toen Nederland nog geen corrupte bananenrepubliek was zoals nu.

Ik stel voor om een vaccin tegen de bijwerkingen van vaccins te ontwikkelen.