Sportjournalisten slaan volledig de plank mis

sjoerdmaresch 3 nov 2016

Als sportjournalist moet je uniek zijn. Wat maakt jou anders dan de rest? Waarom moet de lezer per se op jouw verhaal klikken? Want daar draait het toch om bij online nieuwssites. Voetbalzone probeert het bijvoorbeeld met zogenoemde clickbait-koppen. En het werkt! Ze draaien niet voor niets prima cijfers. Dat zal een kleine twee weken wel extra hebben gebleken.
Toen speelde Feyenoord namelijk tegen Ajax. ‘De Klassieker’, tsjonge jonge, dé wedstrijd van het jaar, voor velen. Daar moet natuurlijk enorm op worden ingespeeld door de media, ook al was het al de 121e keer dat beide ploegen elkaar treffen in de Eredivisie.
Ik heb aan een databureau cijfers opgevraagd over hoe vaak er over De Klassieker werd geschreven, drie dagen ervoor en drie dagen erna. Op vrijdag schreef men ruim 500 berichten over Feyenoord – Ajax. Op de wedstrijddag bereikte de berichtgeving rondom De Klassieker het kookpunt: Gemiddeld 35 berichten per uur. Dat zijn ruim achthonderd berichten op één dag over één wedstrijd van negentig minuten!
Dus ik leunde afgelopen weekend achterover in mijn stoel om te kijken hoe vaak er over de hockeytoppers in de Hoofdklasse werd geschreven. Er waren er namelijk twee: bij de vrouwen ging Den Bosch op bezoek bij koploper Amsterdam. Bij de heren stond twee uur later de clash tussen Bloemendaal en achtervolger Amsterdam op het programma.
Het zal je niet verbazen dat er slechts 0,30 berichten per uur gemiddeld werd geschreven over deze toppers in de sport met ruim 250.000 leden. Dat zijn 72 berichten op één wedstrijddag met twee (!)toppers. Sportjournalisten slaan volledig de plank mis. Hockey is zo’n beetje de enige sport waarbij Nederland nog wel eens wat wint. Een olympische titel, een wereldtitel, een Europese titel, de Nederlandse ploeg heeft het allemaal op zak. Zowel bij de mannen als de vrouwen.
En wat doet sportjournalistiek Nederland? We laten deze sport bijna helemaal links liggen. Ik pleit voor meer aandacht aan andere sporten in de sportjournalistiek. Terwijl ik dit schrijf, denk ik niet dat ik voor een keerpunt kan zorgen in mijn vakgebied. Aan sommige dingen kan je immers niets veranderen, Fortuna Sittard – RKC Waalwijk was met twee keer zoveel berichten op dat moment veel belangrijker…
Ja, oké, er voetballen in Nederland vijf keer zoveel mensen. En er zijn in Nederland maar een tiental hockeysites, tegenover de duizenden die over voetbal gaan. Maar de hockeyliefhebber wil ook wel eens dat gevoel van toeleven naar een Klassieker he