Rotterdam, stad met (Woon)visie en een referendum

Lenny Koot 11 nov 2016

Weer een referendum! Superhip de laatste tijd, maar ze komen me de neus uit inmiddels! Ik heb niet zulke goede ervaringen met stemmen dit jaar, zowel hier als buiten de landsgrenzen blijkt elke keer weer dat mensen andere keuzes maken dan ik zelf zou doen. Anyway, dit keer is de stemgang zelfs georganiseerd door onze eigen stad. Rotterdam schijnt namelijk een ‘Woonvisie’ te hebben. En daar zijn blijkbaar niet alle volksvertegenwoordigers uit het Rotterdamse college blij mee.
Nu kon ik het mij niet voorstellen dat het verkeerd is om een visie te hebben en al helemaal niet als het op woningen aankomt, dus ik heb eens opgezocht wat precies de Woonvisie is. Voordat ik de stempas in de brievenbus vond had ik hier namelijk nog nooit van gehoord. Het komt erop neer dat er betere, energiezuinigere woningen zullen worden gebouwd en dat sociale huurwoningen hiervoor moeten wijken. Om met de woorden van het CDA te spreken: ‘Jaag sterke schouders de stad niet uit’. Maar staat daar dan tegenover dat de wat minder sterke schouders hun huis uit moeten worden gebonjourd?
Ik vind het mooi om te lezen hoe iedere partij op de Cityportal precies dat standpunt inneemt dat bij de betreffende partij te verwachten valt. Check de link hieronder maar eens. Behalve dan de VVD, jullie kennen ze wel, dat is die partij die vindt dat we in een internationale stad als Rotterdam gewoon lekker Rotterdams moeten praten. Die nemen geen standpunt in en geven geen stemadvies. Die vinden dat het aan de gemeenteraad moet worden overgelaten. Met andere woorden: De VVD is tegen dit referendum.
Ik eigenlijk ook. Weet je wat zoiets kost! Daar kun je zo wat blokken sociale huurwoningen mee opleuken en er penthouses bovenop bouwen. Hebben we gelijk wat meer inkomensspreiding in alle wijken. Ja toch niettan?!
Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut voor democratie, maar jongens, voor dit soort vraagstukken hebben we toch gewoon een volksvertegenwoordiging gekozen! Rotterdam is helemaal hip en happening de laatste tijd, net als het organiseren van referenda, maar met dit event slaan we naar mijn mening een beetje door. Desalniettemin zal ik stemmen op 30 november, dat is immers m’n burgerplicht. Laten we de gemeenteraad voor deze keer dan maar vooruit helpen, ook al waren ze naar mijn idee al goed op weg. Maar in ruil daarvoor wil ik wel de danceparade terug! Anders zullen we daar eens een referendum voor starten (daar zijn namelijk maar 300.000 handtekeningen voor nodig). Dat jullie het weten 🙂