Mama, vind je mij een loser?

Recruiter. Als ik het woord zie staan op de website van weer een ander advocatenkantoor, zakt de moed me al in de schoenen. Recruiters die geen rechtenopleiding hebben gedaan, gaan bepalen of ik al dan niet advocaat mag worden. Een dergelijke recruiter belde me laatst op: “Ja, we hebben er dus eigenlijk voor gekozen om je zeg maar niet uit te nodigen voor een gesprek. We kunnen hier nou eenmaal erg kritisch zijn. Je stage is niet relevant genoeg en je bent niet voor beide masters cum laude afgestudeerd. Je hebt buitenlandervaring, maar als je die niet had gehad, hadden we je sollicitatie überhaupt niet in behandeling genomen. Je hebt dan wel twee bachelors, maar ik vraag me af waarom. Daarnaast zoeken we toch andere ervaring dan twee jaar juridisch vrijwilligerswerk. Misschien moet je eens nadenken over het oprichten van een klein bedrijfje. Dat laat ondernemerschap zien. Verder heb je een heel goed CV hoor. Je vindt vast ergens een goede baan.” Na dit telefoontje heb ik minstens een half uur voor mij uit zitten staren. Zo’n beetje mijn hele CV en studietijd werden afgekraakt door een meisje dat zelf nog nooit een wetboek heeft aangeraakt. En een eigen onderneming oprichten? In wat? Ik wil geen onderneming, ik wil advocaat worden. Zo’n beetje mijn hele leven weet ik dit al. Maar zo makkelijk is het allang niet meer. Tegen alle recruiters die denken dat het oké is om iemand op dergelijke wijze af te kraken, zeg ik graag het volgende: die jonge afgestudeerden zijn misschien al maanden aan het solliciteren. Zij hebben altijd gedacht dat ze succesvol zouden worden en een mooie, leuke baan zouden vinden. Tegenwoordig bellen zij echter na weer een afwijzing hun moeder op, de tranen terugdringend. “Mama, vind je mij een loser? Denk je dat ik voor altijd werkloos blijf? Had ik misschien een andere studie moeten kiezen? Wat vinden mensen daar nou van, dat ik al maanden thuis zit?”
Een andere studie is voor mij geen optie. Ik ben advocaat. Altijd al geweest. Ik ben de perfecte kandidaat, of er nou een vacature is of niet. En op een dag gaan die recruiters spijt krijgen als ik hun kantoorgenoot, de ex-praeses met een succesvolle onderneming ‘on the side’, drie patenten en Olympisch goud op het CV, genadeloos inmaak. Met passie en vuur. Daar kan geen diploma tegen op.