Kiesvee

De onderbuik, de protest stem en natuurlijk het toverwoord “populisme”.
Dit zijn allemaal termen die gebruikt worden door politici, die iets proberen te duiden wat ze simpelweg niet kunnen of wellicht niet willen begrijpen.

Er zijn talloze voorbeelden te noemen wat de onvrede van mensen heeft aangewakkerd:
Een groeiende EU zonder inbreng of mandaat van het volk, afschaffing van de Zwarte Piet tegen de wensen van de meerderheid, een Geert Wilders die wordt aangeklaagd omdat hij iets verwoord wat een groot deel van de samenleving toch wel erg bezighoudt.
Wat hier aan ten grondslag ligt is een politieke correctheid en de onwil om vervelende problemen te bespreken en ook echt aan te pakken (die wellicht kiezers kosten).
Maar bovenal komen politici vaak onecht over en blijven teveel hangen, in gedachte en taalgebruik, in Den Haag en Brussel.

De overwinning van Trump is een goed voorbeeld van deze politieke misvatting, daar deze is omschreven door onze media en politici als een populistische overwinning.
Dit is niet het geval, in de VS waren ze het politieke gekeuvel gewoon zat.
Er werd over mensen gesproken in statistieken, nummers en demografieen en hun problemen werden nooit geadresseerd.
Terwijl Obama met zijn onbetaalbare Obama care bezig was en klimaat akkoorden sluitte, waren er mensen die hun banen zagen verdwijnen en hele gezinnen uit elkaar vielen omdat mensen ontsnapping zochten in drugs en alcohol.
Kortom deze mensen voelden zich beschouwd als kiesvee, dat eens in de vier jaar wat onzin gevoerd moest worden zodat de gevestigde orde weer 4 jaar door kon.

In Nederland staan we op de vooravond van eenzelfde ontwikkeling en als de gevestigde orde in de Nederlandse politiek zich niet aan kan passen en niet durft te veranderen, worden partijen als DENK, de PVV en VNL de grote winnaars.

Persoonlijk denk ik dat er wat dingen veranderd moeten worden in ons stelsel, om te beginnen zou een kiesdrempel, al is het een minimale, mijn voorkeur hebben.
Ten tweede zou ik het graag zien dat we niet alleen op een politieke partij stemmen, maar ook op een coalitie voorkeur ( wellicht door een 2e en 3e keus in te voeren).
Daarnaast het direct kiezen van onze europese vertegenwoordiging en ook burgemeesters.
En tot slot bindende Referenda op kernpunten en grote beslissingen.

Maar goed ik heb niet zoveel te willen, ik ben per slot van rekening slechts onderdeel van het kiesvee.