Hoe leef jij?

NoeneKazarjan 2 nov 2016

Er zijn vele onzekerheden in het leven op aarde. Het ontbreken van harde waarheden doet menig mens malen en afwegen. De knoop wordt doorgehakt met inzichten die we toeschrijven aan geleefd hebben. Hoe leef jij? Hoewel het leven abstracte overlevingsregels kent, hebben we nog altijd veel te zeggen over hoe wij ons leven inrichten. Veelvoorkomend is mijn vergelijking van een leeg canvas en allerlei kleuren in mijn handen. Echter kun je het ook met een taart bakken vergelijken. Het kopje ‘benodigdheden’ schrijft ons voor welke ingrediënten essentieel zijn voor het bakken van de taart, toch hebben we zo ontzettend veel keuze voor het versieren van die taart. Van een chocolade crème tot hele Disney creaties. Of… gewoon helemaal niets! Want dat mag.

We zijn allemaal mens op onze eigen – identieke – manier. Dit kwam ter sprake tijdens een diner bij onze lievelingsrestaurantje, waar we onze gedachten een paar keer maand de vrije loop geven onder het genot van glaasjes wit. ‘Wij’, wordt gekenmerkt door een groep variërend van 3 tot 8 man met diverse nationaliteiten. Er valt nog heel veel winst te halen in de wereld als het gaat om openheid, de medemens een warm welkom geven in onze aanwezigheid en dingen bespreekbaar maken.

Als mensen mij vragen wat ik wil doen in dit wereldje als mens, dan weet ik niet waar ik moet beginnen, ik wil zoveel. Echter is onderwerpen bespreekbaar maken mijn grootste doel in dit mensenleventje. Communicatie is essentieel en het nut inzien van communicatie is essentieel. Gesprekken waarin ik weg kan zweven, doen mij met beide benen op de grond staan.

‘Als je een letterlijk transcript zou maken van een vertellend mens, dan ontdek je dat niemand met hoofdletters en punten praat.’ Dat zei Frénk van der Linden laatst tijdens een workshop. Dit is wat ik gister zei tegen een ambitieuze vriendin. Mensen zijn denk ik bang dat ze niet bepaalde gedachten onder woorden kunnen brengen en praten daarom niet (vrijuit) over bepaalde onderwerpen. Ik kon mij namelijk niet voorstellen dat er mensen zijn die niet urenlang malen over alles wat er afspeelt in de maatschappij; in de wereld, in dit planeetje waar wij een deel van uitmaken. Iedere dag opnieuw.

Zo was de conclusie van 6 ‘mensen’ ook dat we als mens niet veel kunnen veranderen in een mensenleven.
Echter is het niet ontkennen van problemen een eerste stap en dingen bespreekbaar maken een mooie tweede. Kijk om je heen. Praat. Maak dingen bespreekbaar, leuk mens.