Een wanhopige man

oscar1970 11 nov 2016

Daar sta je dan. Je hebt het maar mooi geflikt. Miljarden mensen zouden niets liever willen dan in jouw schoenen staan, maar zijn hadden de pech in het verkeerde land te zijn geboren. De ruim 300 miljoen die deze pech niet hadden, hadden allemaal die droom van jouw land voor ogen. Een droom die voor velen in een nachtmerrie eindigde. Maar niet voor jou. Je mag jezelf de machtigste man van je land noemen. Voor velen ben je zelfs de machtigste man van deze planeet.

Ik ken het gevoel. Ik heb halverwege oktober ook moeten proberen 270 kiesmannen achter me te krijgen. Het waren er zelfs 300. Ik had er net als jij ook niet op gerekend dat ze mij zouden kiezen. En toen het zover was, wist ik eerst ook even niet wat ik moest zeggen. Maar zoals jij beter weet dan ik: wat telt is niet WAT je zegt, maar WIE het zegt en HOE je het zegt. Wij hebben ook zo iemand die de machtigste man van het land wil worden. En ik ken mensen die zijn beleid helemaal niks vinden. Maar de manier waarop hij zijn beleid verkondigt, die vinden ze zo geweldig dat dat al voldoende argument is om op hem te stemmen.

En nu verwachten al jouw landgenoten dat jij hen gelukkig gaat maken. Ik had geluk. Mijn meerderheid was iets groter dan de jouwe. Ik had omgerekend iets van 569 van de 598 kiesmannen. Jij had niet eens een meerderheid. Je wordt afgekraakt terwijl je nog geen dag geregeerd hebt. Beschuldigd van plannen waarvan je niet eens zeker weet of je ze wel wilt uitvoeren. Ze zeggen dat je racistisch, seksistisch, xenofoob bent. Een engerd, een horrorclown. Toegegeven, ik ben het ook op veel punten niet met je eens, maar ik zou me nooit tot dit soort terminologie verlagen. Nee, je mag gerust bij mij op de koffie komen om over je problemen te praten. Ook als je wanhopig bent. Misschien kan ik je helpen een andere, diepere betekenis te geven aan dat derde woord in die door jou zo omarmde zin “make America great again”. Of die zin ook betekenis geven voor vrouwen, moslims, LGBT’ers en wetenschappers in jouw land. Zij zijn per slot van rekening ook Amerikanen, toch?

President van de Verenigde Staten van Amerika… ik moet denken aan Frank Boeijen: is dit de beloning voor een wanhopige man?

Ik zeg: succes ouwe jongen, en vooral heel veel sterkte. Je zult het hard nodig hebben. Getekend: een Prom King. Je weet wel: de machtigste man van een Swing State.