Een allochtoontje lager

Boyan van der Veen 2 nov 2016

VIES. Zo vond de door het NOS geinterviewde, lichtbruine man het gedateerde woord ‘allochtoon’ klinken. Hijzelf woonde al een flinke poos in nederland, zo deelde hij mee in vloeiend Nederlands. Niks allochtoons aan deze allochtoon, hoorde ik mezelf denken.

Stigmatiserend-light is het woord misschien wel. Je plakt met ‘allochtoon’ meteen een label op iemand. Diegene heeft immers tenminste èèn ouder van niet-nederlandse afkomst. Dat vind ik trouwens helemaal niet vies klinken. Eerder doodnormaal in de huidige samenleving. Maarja, het beestje moet een naam hebben. Ik zie de labrador van de buren, Mister Puffy, al boos kijken.

Een kind dat in Nederland wordt geboren uit gemeenschap tussen twee niet-Nederlanders, heeft volgens de rijkswet op het Nederlanderschap, geen Nederlandse nationaliteit, afgezien van een paar uitzonderingen die voor het gros oninteressant zijn. Ontstaat het kind uit een relatie tussen een Nederlander en een niet-Nederlander, is het automatisch wel van Nederlandse nationaliteit, ongeacht de plaats van geboorte. Dan is het kind echter wel een allochtoon. Nouja, was, want dat woord is nu geschrapt. Nu ben jij, zoon of dochter van een Nederlandse en niet-Nederlandse ouder, een Nederlander met migratieachtergrond. Nu weten we nog steeds dat jij geen volbloed- Nederlander bent, vies woord kwijt, probleem opgelost. Bullshit natuurlijk.

Aangezien ons land zo klein is als een erwt en het een aantrekkelijke plek is om te wonen voor heel veel mensen, kan ik begrijpen dat niet iedereen zomaar Nederlander kan worden met het recht om hier te wonen. Heb je echter de Nederlandse nationaliteit gekregen en/of verdiend maakt dat je een Nederlander. Niets meer en zeker niets minder. Ik zal je geen label, stigma, button, etiketje of brandmerk geven. Bij deze beloofd. Graag zou ik je in ruil daarvoor wel het volgende willen vragen cq. verzoeken: Zie je me een keer in de trein voor me uit staren, stel je dan even aan me voor en vertel me dan eens iets over je niet origineel-nederlandse ouder en het land waar hij/zij vandaan komt. Je weet wel, wij kaaskoppen onder elkaar.