Demy de Zeeuw heeft gelijk.

StudentCE 7 nov 2016

Afgelopen zondag zat ik op de bank te kijken naar de voorbeschouwing tussen AZ – Ajax. Een treffen waarin verschillende spelers in het heden en verleden voor beide clubs uitkwamen. Waaronder dus Demy de Zeeuw.

Demy de Zeeuw werd geïnterviewd door Joep Schreuder. Demy vertelde dat hij zich stoort aan meningen in voetbalpraatprogramma’s. Hij stoort zich aan het feit dat Nederland oordeelt over bepaalde momenten in het veld waarin een voetballer de beslissing neemt. Ik citeer Demy: “Je kan er niet over mee praten als je nooit op het veld hebt gestaan” oftewel, als je een dergelijke situatie hebt meegemaakt in het perspectief van een voetballer.

Joep Schreuder kaatste de bal terug door te zeggen dat het soms ook goed is om ‘een look van boven te krijgen’. Daarin was Demy het deels mee eens, maar dan moet het wel van trainers komen. Oftewel geleerden, die over het spelletje met de bal hebben nagedacht, gestudeerd en vaak ook beoefend.

Voor analytici is het altijd namelijk heel makkelijk oordelen. Analyseren, hypen of neerhalen, het topic elke week naar voren halen en vervolgens ook nog een flinke bak geld mee verdienen. Het prachtige van dit concept is dat dit niet alleen gebeurt in voetbal praatprogramma’s, maar ook in de media. Daar waar journalisten of columnisten denken dat ze geleerden zijn en zo het goed recht kunnen bepalen. Demy je hebt gelijk. Eigenlijk heeft maar een zeer beperkte doelgroep écht verstand van voetbal.