Beste (illegale) demonstrant,

Sylvia Peters 14 nov 2016

Vorig jaar had ik besloten om er geen woord meer aan vuil te maken, maar afgelopen dagen heb ik met pijn in mijn hart mijn belofte gebroken. Jullie lieten me geen keus. Helaas hebben jullie laten zien dat idioten echt idioten blijken te zijn en waarschijnlijk blijft het hier niet bij. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een kinderfeest zo beveiligd moet worden. Dranghekken, detectiepoortjes, noodverordening en een explosieven opruimingsdienst voor een kinderfeest. WAAR HEBBEN WE HET OVER? Is dit ons multiculturele Nederland?

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet vonden het nodig om te demonstreren tijdens deze bijzondere dag voor kinderen. Sommige met vergunning, andere zonder. Voor beide heb ik eigenlijk geen goed woord over. Hoe kun je dit over de ruggen van de kinderen doen? Het is hun feestje, niet het jouwe. Kinderen worden niet als racist geboren, dat wakkeren jullie op deze manier aan. Net zoals je laat zien dat er geen respect hoeft te zijn voor het gezag. Zoals diegenen, die zonder vergunning ‘vreedzaam’ kwamen demonstreren. Hen werd de toegang ontzegd of ze werden al eerder staande gehouden. Volgens deze demonstranten een kwalijke vorm van fascisme, maar naar mijn idee heet dit toch echt gewoon handhaving van de wet. Geen vergunning, geen demonstratie. Zo simpel is het toch? Of moet het nog simpeler?

Jullie zijn een slecht voorbeeld voor de nieuwe generatie en ik denk dat dit gejammer lang genoeg heeft geduurd. We moeten hiermee stoppen voordat het compleet uit de hand loopt. Als je een beetje fatsoen in je donder hebt en wat hersens in je hoofd dan begrijp je dat ook. We hebben nu roetpieten, gekleurde pieten, witte pieten én zwarte pieten. En zo blijft het. Iedere piet is gelijk, net zoals jij en ik gelijk zijn. Het zijn geen slaven, net zoals jij en ik geen slaaf zijn en ook nooit zijn geweest. De voorstanders van zwarte piet mogen hun piet houden en de tegenstanders krijgen er een heel scala aan kleuren bij. Dat heet een compromis en geen fascisme of racisme.

Als we met elkaar in dit land willen leven, dan moeten we van tijd tot tijd compromissen sluiten en als je dat niet kunt, dan zou ik bijna zeggen: ‘dan rot je maar op’. Dat doe ik niet, maar wil je dan wel dringend adviseren om in therapie te gaan. En je voorlopig even stil te houden.