Als je geen verhaal hebt

zul 24 nov 2016 / 10:10 uur

‘’En dat heeft mij de sterke persoon gemaakt die ik nu ben.’’ Iedereen begint te klappen en laat zich uit over hoe geweldig het is dat hij zijn heftige levensverhaal vertelt. Ik weer zwaar geïrriteerd. Ik vroeg ik me af waarom mensen om me heen altijd van die heftige shit hadden meegemaakt. Daarbij begreep ik vooral nooit waarom iedereen per se de diabetes van z’n hond of de akelige dood van de buurman moest betrekken bij zijn of haar succes.

20 jaar lang zat ik toch lichtelijk schijterig te wachten tot mij ook eens iets absurds zou overkomen. Had ik dan echt zo’n volmaakt leven? Waar moest ik dan in godsnaam een emotioneel relaas over ophangen als ik ooit aanschuif bij Linda’s Zomerweek? De scenario’s van mijn moeder die zich op haar fiets van een klif rijdt of mijn vrienden die zich in een gecrasht vliegtuig bevonden, spoken door mn hoofd. Nee. Liever geen verhaal. Maar twee maanden geleden was het dan toch zo ver. Mijn ouders moesten me iets vertellen. Vader was na 40 jaar huwelijk niet meer gelukkig, moeder had niets verwacht, je kent het wel. En daar zit je dan, van jou wordt maar verwacht dat je het volwassen oppakt.

Een week later staat er een wildvreemde vent aan de deur om te vertellen dat je vader het al een half jaar met zijn vrouw doet. Goed. Dat was genoeg. Ik had nu een guitig verhaal om te vertellen tijdens presentaties en verjaardagen en ik probeerde te berekenen hoe lang het me ging kosten om hier overheen te komen.

Als je dan denkt dat je verhaal compleet is, besloot mijn vader om te vertellen dat ik niet zijn enige dochter ben. Bij de vrouw waar hij naartoe gevlucht is had hij blijkbaar 23 jaar geleden al een dochter verwekt. Ik begin te rekenen en kom tot de conclusie dat dit was toen mijn ouders al 20 jaar getrouwd waren. Tevens vraag ik me ook meteen af of dit niet een smakelijke aflevering was van ‘Achter Gesloten Deuren’ die ik even had gemist.

Vooruit komen in het leven doe je dus kennelijk door de domheid van anderen. Helaas is de reden waarom iedereen zijn succes altijd moet motiveren met gebeurtenissen uit het verleden me nu nog steeds niet duidelijk. Begrijpen zal ik het nooit. Een recept voor succes, dat is er niet. Ook niet nu ik een verhaal heb.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Als je geen verhaal hebt
Sluiten