Wees je eigen ideaalbeeld!

Thom Boonstra 26 okt 2016

Tegen verwachtingen opleven, je gedragen naar het ideaalbeeld dat in onze maatschappij heerst. Het ideaalbeeld dat de mensen om je heen van je hebben, maar vooral de standaard van wat ‘normaal’ is. Er zijn mensen die hier dagelijks mee bezig zijn en mensen die lekker hun eigen gangetje gaan. Voor mij persoonlijk is het ideaalbeeld bullshit, oftewel dit bestaat niet. Ik ben dan ook niet een persoon die erg veel waarde hecht aan wat mensen van mij vinden. Don’t get it twisted though, ik ga maar al te graag in discussie met mensen die het niet met mij eens zijn en ben altijd nieuwsgierig naar de denkbeelden van andere mensen en alles wat de mens beweegt. Zodra iemand echter zonder gegronde reden iets afkraakt of haat op wat volgens deze persoon niet normaal of gewoon is, haak ik snel af.

Ik heb soms het gevoel dat er teveel mensen zijn die zich in hun acties laten leiden door de gedachte aan wat deze acties met hun reputatie zullen doen. Zou ik hier wel vrienden door maken? Vinden ze me hierom raar? Misschien vinden ze dit inderdaad wel, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Juist, niets. Zolang jij geniet van wat je doet, zegt of hoe je je kleedt, is dit voldoende. Zolang je anderen hier niet mee schaadt, is het toch prima om lekker jezelf te zijn. Zijn je vrienden zo kortzichtig dat ze je hierdoor anders behandelen, moet je je misschien afvragen of dit wel echt je vrienden zijn.

Een schoolvoorbeeld van het ideaalbeeld is natuurlijk het uiterlijk van vrouwen. Het enige wat dit ideaalbeeld naar mijn idee oplevert zijn ziektes als anorexia en boulimia en een flinke overdosis make-up (met bijkomende huidirritaties). Natuurlijk, vrouwelijk volk van Nederland en onze aardbol, voel jezelf hoe dan ook altijd mooi. Maak je je graag op, doe dit dan lekker. Wees echter niet perfect, maar tevreden met jezelf. Mijn ideaalbeeld van de vrouw bestaat uit eerlijkheid, waar simpelweg 0,000 procent make-up bij komt kijken. Laat dit nou gelijk ook het makkelijkste zijn voor jullie vrouwen, oftewel een win-winsituatie. Als jij jezelf mooi voelt, straalt dit ook zeker een bepaalde schoonheid uit.

Luister dus voor de verandering eens aandachtig naar John Lennon en laat elkaar allemaal lekker ‘zijn’. Als iedereen dit doet, zal de wereld niet alleen een stuk vredelievender worden, maar door al deze verschillende ideaalbeelden ook een stuk interessanter.