Vervangen kunstgrasvelden onbetaalbaar?

DRF 14 okt 2016

In de METRO van 13 oktober staat “Vervangen van kunstgras is helemaal zo makkelijk niet”. Kort samengevat: Onbetaalbaar! Wat kort door de bocht lijkt mij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hopelijk nu aan de slag met haar tweede onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberen korreltjes in kunstgrasvelden. Steeds weer wordt de Zembla uitzending aangehaald. Als het RIVM goed naar die uitzending kijkt dan kan ze haar onderzoek toespitsen op de blijkbaar meest kwetsbare spelers; de keepers.
Volgens de uitzending zouden voornamelijk keepers klachten hebben vanwege het gebruikte autobanden afval. Zij vallen blijkbaar meer dan andere spelers op de kunstgrasvelden. Ze komen daarbij dicht met hun mond en neus bij de grasmat en ademen misschien rubberstofdeeltjes en mogelijk gassen in. Verder raken keepers, volgens de uitzending, ook vaker gewond dan andere spelers. Daarbij kunnen giftige stoffen op hun huid en wellicht in hun bloedbaan terecht komen. Dat klinkt allemaal als een vrij logische verklaring waarom blijkbaar vooral keepers ziek worden van het spelen op kunststofgras met rubberkorrels.
Voor het RIVM lijkt me dat een zinvolle onderzoeksvraag: is het zo dat keepers meer gezondheidsrisico lopen dan anders spelers op kunststofgrasvelden?
Mocht het onderzoek bevestigen dat de autobandkorrels slecht zijn voor keepers, maar dat het risico voor de andere spelers “aanvaardbaar” is, dan is er we wellicht een haalbare en betaalbare oplossing inzicht. Dan kan alleen het veld rond het doel op korte termijn vervangen worden door een grasmat met b.v. kurk. Als alleen het keepersgebied (2x) vervangen zou worden zou dat 3% van het totale veld zijn (KNVB maten). Als het veel grotere keepersgebied vervangen zou worden door veilig materiaal dan is dat net onder de 20% van het veld.
In bovengenoemd artikel noemt Ad van de Luijtgaarden het bedrag van 255 miljoen euro om alle 1500 rubberkorrelvelden in Nederland op te schonen. Met wat we nu weten is dat cijfer paniekvoetbal. Laten we de uitkomst van het RIVM onderzoek even afwachten. Hopelijk wordt dit een professioneel onderzoek en weten we straks voor wie er gezondheidsrisico’s zijn. Mocht blijken dat het vooral gaat om de keepers, en spelers rond het doel, dan is een betaalbare oplossing inzicht.
Mensen met ervaring kunnen dan beslissen of dan 3% van het veld, of 10% of 20% onmiddellijk opgeschoond moet worden. De rest van het veld kan dan vervangen worden als het afgeschreven is.