Ik wil de oude Bert terug!

Mark Aretz 12 okt 2016

Bert van Marwijk doet het goed lees ik in de krant! Van Marwijk is bondscoach van Saudi Arabië en doet dat naar eigen zeggen met veel plezier en overgave. Wat Bert er niet bij vertelt is dat hij het vooral doet voor ontzettend veel Dollars! Na het succesvolle WK toernooi in Zuid Afrika waar hij als bondscoach met Oranje de finale verloor van Spanje dacht Bert dat de topclubs hem wel zouden aanstellen als trainer. Toen dat helaas voor hem uitbleef verlengde hij zijn contract bij de KNVB. Die overeenkomst werd na een desastreus verlopen EK in Duitsland in goed overleg en de daarbij behorende afkoopregeling ontbonden. Daarna was hij een half jaar werkzaam in de slangenkuil van HSV in Hamburg maar na de achtste verliespartij op rij kon Bert weer zijn oude saaie bijbaantje als huisanalist bij Studio Voetbal oppakken bij de NOS. En nu is Bert keuzeheer van het Nationale elftal in het Koninkrijk van de familie Al-Saoed in het Midden-Oosten, waarmee hij op dit moment koploper is voor kwalificatie voor het WK van 2018. Het land wordt bestuurd door een Koninklijke familie die geen tegenstand of kritiek tolereert op haar beleid. Het koningshuis, bestaande uit ca. 5.000 leden, is een absolute monarchie en regeert met ijzeren hand en zonder grondwet. De mensenrechten worden dagelijks met voeten getreden en vrouwen worden gediscrimineerd. Dagelijks worden in het openbaar lijfstraffen en executies uitgevoerd. Wie zijn mond roert loopt enorme risico’s. De wereld kijkt toe en doet niets want een vriendschappelijke relatie met dit rijke en invloedrijke oliewinnende moslimland is van enorm groot belang. En Bert kijkt helemaal niet! Die is regelmatig in het land aanwezig en moet van alle misstanden iets meekrijgen maar een goed gevulde bankrekening maakt blind en doet hem zwijgen! Toen het Nederlands elftal in 2010 na het succesvol verlopen WK terugkwam in Nederland en er een rondvaart was door de grachten van Amsterdam stond ook ik in mijn Oranje outfit te springen en te hossen en te zwaaien naar Bert. Oh, wat was ik trots en blij met deze unieke prestatie! Eindelijk telden “wij” weer mee in de voetbalwereld en dankzij “Bertje” konden we de verloren finales van ’74 en’78 even vergeten en stonden we zelfs even op de eerste plaats van de wereldranglijst. Hoe goed de resultaten ook zijn die Bert van Marwijk behaalt, mijn sympathie en respect krijgt hij niet meer zolang hij zijn mond houdt over alle misstanden. Ik wil dat hij weer geloofwaardig wordt! Ik wil de oude Bert terug!