Het is niet alleen dat ‘ene’ woordje, Sierd.

Remsworth 19 okt 2016

Vandaag kreeg ik hoogte van een jongeman genaamd Sierd van der Goot die een erg goede column schreef voor Metro. En inderdaad, nadat ik hem gelezen had zat ik knikkend in de trein. Die knul heeft gelijk, dacht ik bij mezelf. Vrij kort daarna voelde ik toch een enorme wrang. Wat een hypocriet, dacht ik bij mezelf.

Absoluut, Sierd heeft een goed punt. Er wordt inderdaad te veel gescholden met kanker, en ik snap dat heel veel mensen zich beledigd voelen na geconfronteerd te zijn met het scheldwoord. Wat Sierd echter vergeet, is dat andere woorden net zo’n zware lading kunnen dekken, danwel niet een zwaardere lading. En dat stoort mij enorm. Het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden om te scoren met de alom bekende ziekte, ik schreef al eens eerder dat social media-accounts likes en shares vingen met kanker. Ik wil dat Sierd en al die andere accounts dan ook consequent zijn. Ga dan ook haten op andere scheldwoorden als tyfus, tering, of zelfs elke afgeleide van het woord bloed.

Je kunt natuurlijk denken, “Remy, hou anders even je bek, kanker is veel erger dan iets met bloed”, maar is dat wel zo? Vrijdagochtend zakte de grond onder mijn voeten vandaan toen mijn moeder geconstateerd werd met een acuut geval van bloedvergiftiging, veroorzaakt door een pneumokokken-infectie. Willen de mensen die roepen dat kanker erger zou zijn dan beweren dat wat mijn moeder nu doormaakt minder erg is dan wat mensen met kanker doormaken? I don’t think so. Of nee, ik hoop van niet eigenlijk. Ik schrijf dit overigens niet alleen omdat toevallig mijn moeder hierdoor zo ziek is geworden dat ze kunstmatig in leven wordt gehouden, ik schrijf dit voor iedereen die te maken heeft gekregen met een bloedvergiftiging. Natuurlijk is kanker een erge ziekte, ik ben er al menig familielid aan kwijtgeraakt, maar het is belangrijk dat we andere dingen niet vergeten.

Dus, Sierd, ik waardeer het heel erg dat je je zo goed verweert tegen het overmatige gebruik van kanker in de Nederlandse vocabulaire, maar ben dan ook consequent. Het is niet alleen maar dat ‘ene’ woordje, Sierd, andere woorden hebben misschien wel een groter effect dan jij in de gaten hebt.