Het geloof ligt op straat

ben schaafsma 27 okt 2016

Dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) niets moet hebben van het katholieke gezegde “Gelijke monniken, gelijke kappen” was te verwachten. Gelijke rechten voor vrouwen bestaan in SGP-kringen ook niet. In het verkiezingsprogramma wordt de groep die door de SGP is achtergesteld uitgebreid met de moslims. De mannenbroeders hebben in het verkiezingsprogramma een gereformeerde manier gevonden om met de Wilders-stroom mee te zwemmen. De SGP wil af van de gebedsoproepen door moskeeën die op straat klinken, maar de kerkklokken moeten wel blijven klinken.

Wat mij betreft blijft de openbare ruimte volledig verschoond van religieuze geluiden en uitingen. Maar dan ook de kerkklokken slechts gebruiken voor het aangeven van de hele en halve uren. De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar dat is de vrijheid om niet religieus te zijn ook. De SGP zal die vrijheid toch wel willen respecteren?

Dan kunnen de ouderlingen van de SGP zich ook even buigen over de oproep van de evangelist Joop van Ooijen uit Giessenburg. Hij heeft met grote verlichte letters "Jezus Redt" op zijn dak staan. Waarschijnlijk om de hemel te laten zien dat hij een goed christen is. In een reactie op die tekst wilde ik “Hooray for Boobies” op mijn dak zetten. Die prachtige titel van het derde album van de rock band Bloodhound Gang. Mijn vrouw heeft daar een stokje voor gestoken. Dat had de vrouw van Joop ook moeten doen maar waarschijnlijk heeft zij thuis geen stemrecht.

En wat vindt de SGP van de Jehovagetuigen bij de NS-stations? Zij staan daar waarschijnlijk omdat ze bij de huizen geen voet meer tussen de deur krijgen. Het zou ook kunnen dat ProRail ten einde raad het wachttorengenootschap heeft gevraagd religieuze maatregelen te treffen om de negatieve effecten van de weersinvloeden op de dienstregeling tegen te gaan.

Dat zal niet helpen. Bij voetbalvereniging Ropta-Boys uit Oosternijkerk schijnt nog steeds een reclamebord langs de lijn te staan met de tekst: “Geloof maar, dat scoort!” van de plaatselijke Protestantse Kerk. Maar de strijd wie het best gelooft eindigt vaak onbeslist. Ropta-Boys staat in de middenmoot van de 4e klasse B (Noord), en heeft na 6 wedstrijden evenveel doelpunten voor als tegen.