Het Amerika van Donald

Dana Weistra 17 okt 2016

Dan heb ik het natuurlijk niet over die breed gebekte, broekloze eend die elke week op de voorkant van zijn eigen tijdschrift staat te shinen. Nee, ik heb het over Donald de miljardair, ondernemer, vastgoedmagnaat, televisiepersoonlijkheid en nu dan ook presidentskandidaat. De man die u The Apprentice, cavia-haar en de leus ‘Grab ’em by the pussy’ bracht. Nee, dat hoor ik onze geliefde eend nog niet zo snel zeggen.

Nu moet ik bekennen dat ik er stiekem wel een beetje van houd: de show, de controverse, de rivaliteit tijdens de presidentsverkiezingen. Dat typische Amerikaanse. Entertainment ten top. ‘Make America Great Again’. Dat is de belofte die Donald de Amerikanen maakt. Onder zijn bewind zal Amerika weer het machtigste land ter wereld worden. Het land van onbegrensde mogelijkheden. Maar wanneer dit bedwelmende Amerikaanse entertainmentgehalte plaats maakt voor wat meer realiteitszin, wordt het allemaal toch net wat minder vermakelijk.

Want hoe ziet zo’n Amerika er eigenlijk uit; een Amerika waar Donald met de scepter zwaait? Een land waar moslims en Mexicanen niet meer welkom zijn omdat het allemaal terroristen en criminelen zijn? Een land waar vooruitstrevende maatregelen worden teruggedraaid waardoor mensen niet vrij zijn om te trouwen met wie ze willen trouwen? Een land waar Obamacare bij het grofvuil wordt gezet en mensen sterven omdat medische zorg wederom onbetaalbaar is? Een land waar vrouwen de pil niet kunnen betalen en vervolgens geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam en toekomst wanneer zij ongewenst zwanger raken? Een land dat Poetin en Kim Jong-un als capabele bondgenoten ziet? Een land waar klimaatverandering niet serieus wordt genomen omdat dit een uitvinding zou zijn van China om de Amerikaanse economie onderuit te halen? Een land waar het bezit van wapens gestimuleerd wordt en waar wapengeweld hoogtij viert? Een land waar iedereen die een politieagent doodschiet gelijk de doodstraf krijgt, maar waar de kaken nog steviger dan nu op elkaar blijven wanneer het gaat over buitensporig politiegeweld?

Het Amerika van Donald, vroeg u? Dat is een land van discriminatie en exclusie. Een land van achterhaalde ideologieën en gebruiken. Een land van begrensde mogelijkheden.

Nee, als het dan een Donald zou moeten worden, dan liever die breed gebekte, broekloze eend als leider van deze wereldmacht. Lijkt me toch heel wat vermakelijker.