De ware aap

Arnold Heikamp 31 okt 2016

We wisten het wel. Eerst trapten ze Zwarte Piet van ons cultuurtoneel, en toen we riepen: ‘Wat mogen we straks nog meer niet meer?’ grijnsden ze neerbuigend, en zeiden dat we ons niet zo moesten aanstellen.
Maar zie. Het begon een paar weken geleden al. Toen mocht de hardwerkende Nederlander opeens niet meer als clown verkleed de straat op. Liefhebbers van het traditionele clownsgebeuren, heel normale mensen die altijd netjes belasting betalen, kregen termen als ‘horrorclown’ of ‘terrorclown’ naar hun beschilderde kop geslingerd. Uiteindelijk bemoeide politiek Den Haag zich er zelfs mee. Kiezerlokker Halbe Zijlstra (VVD) natuurlijk weer voorop: ‘Ik krijg dit aan mijn zoontje van acht niet uitgelegd. Heel onverstandig van die clownsmensen.’
Dit was echter nog maar kinderspel vergeleken met de ware aap die vorige week uit de pofmouw rolde: de roep om een verbod op de viering van Halloween. Het kinderfeest zou gevaarlijk zijn voor mensen die op Halloweenavond nietsvermoedend de voordeur openen en geconfronteerd worden met joelende kinderen in geraamtepyjama’s. Hartaanvallen en rolberoertes lagen op de loer. Nou ja zeg.
Er raasde meteen een meningenorkaan over het sociale medialandschap. Zoals gebruikelijk vlogen kruiwagensvol modder over en weer, zonder dat er moeite werd gedaan enig begrip op te brengen voor andermans standpunten. Vooral de voorstanders van het verbod maakten het bont. Niet gehinderd door enige vorm van beschaving trok deze ‘elite’ keihard ten strijde tegen een onschuldig feest waar miljoenen kinderen plezier aan beleven. Uiteraard bood de Publieke Omroep hen weer ruimschoots de gelegenheid om op kosten van de belastingbetaler hun onzin te verkondigen.
Hoe wij, gewone mensen, er over denken is niet van belang. Maar wij laten ons niet alles afpakken! Halloween is een eeuwenoude traditie. Een feest voor kinderen. Kinderen! Dat ga je toch niet verbieden omdat een of ander bejaard NCRV-lid daar wel eens van zou kunnen schrikken? Dan gaan ze maar lekker ergens anders heen op Halloweenavond.
Was het nog maar vroeger. Toen was Nederland een fijn land om in te wonen. Met gezellige mensen. Niet van die zeurpieten die van alles wilden verbieden. Want we waren ook erg tolerant. Nog zo’n Nederlandse traditie die nu vermoord is: tolerantie.
Wij zouden de tegenstanders van Halloween ter overweging mee willen geven: Makkers, staakt uw wild geraas.