Binnenhof braderie

Han Maas 27 okt 2016

Diederik Samsom probeert oude spullen die hij van zolder heeft gehaald te verpatsen. Hij heeft er niets mee, ligt alleen maar in de weg. ‘Joops erfenis’, staat er op de doos.
Hij lonkt jaloers naar de drukbezochte kraam van Jesse Klaver die een ‘geleende’ speech houdt, maar benadrukt dat zijn vader niet uit Kenia kwam.

Geert Wilders weegt gekleurd snoepgoed af. ‘Het is ietsje minder, mag dat?’
Mark Rutte lacht zich rot. ‘Hoe bedoelt u, valsspelen? U hebt toch gezien onder welk bekertje ik het balletje legde? Moet de overheid overal op letten?’
Marianne Thieme zoekt asiel voor in de steek gelaten gekloonde P.C. Hooftstraat-chihuahua’s.
Alexander Pechtold loopt lobbyend rond. Emile Roemer is in slaap gevallen. Jetta Klijnsma heeft een collectebus met ‘Minima’ erop aan haar rollator hangen.

Adrie van der Staaij probeert het Oude Testament nieuw leven in te blazen, tot ergernis van Denk. Sylvana Simons koopt bij de snoepkraam van Lodewijk Asscher twee jodenkoeken: ‘Eén halen twee betalen’. Ze attendeert hem erop dat negerzoenen niet meer onder die naam verkocht kunnen worden. Halbe Zijlstra wil dat geleidelijk veranderen…
Hans Spekman heeft een kraam met zelfgebreide truien waarvan hij er een zelf draagt: dag in dag uit.

Het kakt allemaal een beetje in; dat was wel anders in de tijd van Fortuyn. Niemand draait nog aan het rad dat vroeger maar rondging en waaraan geen einde leek te komen. Dat je uiteindelijk op het vakje populisme uitkwam, ach, zolang je maar ergens in gelooft. Geert is nog ongeloofwaardiger.

Edith Schippers geeft een workshop cultuur waarin cursisten geleerd wordt dat de Nederlandse de beste is. En haar man heeft er echt niets mee te maken.
Henk Krol probeert wat oude exemplaren van de Gay Krant te slijten. Alleen oud-Tweede Kamerlid Tofik Dibi heeft belangstelling, want die heeft nog heel wat in te halen.

De eregasten Lubbers, Van Agt en Wiegel hebben een gezamenlijke kraam en verkopen oude idealen waaraan niemand wat heeft. Wie er wel belangstelling voor heeft mag ze gratis meenemen. Op een oud pick-upje draaien ze tot vervelens toe ‘Het Testament’ van Boudewijn de Groot.

Sylvana heeft nog even een onderonsje met Jetta. Ze vindt toch echt dat er in de pakketten van de voedselbank letters van witte chocolade horen te zitten – ‘wat, helemaal geen letters?’
Sybrand et cetera Buma sluit de dag met een postuum eerbetoon aan freule Wttewaal van Stoetwegen: ‘Dit is gekkenwerk.’