Lieve VVD, jullie zijn huizen dieven

[email protected] 29 sep 2016

Vandaag spreek de Utrechtse gemeenteraad over hoe ze die vervelende krakertjes in Kanaleneiland gaan aanpakken. Een schot voor open doel: doe wat aan de leegstand. Een vermakelijke maar irrelevant stukje entertainment. Oorverdovend stil is het als het gaat over hoe 499 woningen in Qatar terecht zijn gekomen.

Er was eens… stadsvernieling. Utrecht sloopte 9500 betaalbare sociale huurwoningen om er koopwoningen van 2,5 tot 3,5 ton voor terug te bouwen. Tot de markt was verzadigd en instortte. Bouwprojecten worden gestaakt, corporaties worden onder toezicht gesteld. Kanaleneiland Centrum is zo’n gestaakt project, ze willen van alles maar kunnen niets. Tot in 2013 de reddende engel komt: Aventicum Capital Management, een Qatar-Zwitsers Hedge Fund dat hier de boel eens lekker komt leeg melken. Ze kopen de woningen voor € 0,- hangen er nieuwe ramen in en verkopen ze voor € 141.000,-

Oh ja, en wie is dan die reddende engel? Nou… het hoofd van de vastgoed afdeling is het West- Vlaams wonder kind Christophe Tanghe. In 2006 zet hij ING Real Estate Investment Management op. Na de bail out moest ING de risico investeringen afstoten, Tanghe’s vastgoed portefeuille ging voor een appel en een ei naar CBRE en hij naar Qatar. En zo werkt dat in de wereld van de snelle vastgoed boys. In die wereld zijn overheid en corporaties het laaghangende fruit. Het is een beetje als de zaterdag middag amateurs in de Europa Cup; ze worden uitgekleed tot op hun onderbroek en staan te juichen alsof ze de finale gewonnen hebben.

Dus lieve VVD, jullie schreeuwen dat krakertjes huizen dieven zijn, maar dat zijn jullie zelf. Jullie staan de hele dag een beetje voor de bühne met elkaar te bekvechten en, omdat de mensen dan 1 keer per 4 jaar een stem mogen uitbrengen, denken jullie dat je namens de mensen hun bezit voor € 0,- mag weggeven. Lekker makkelijk cadeautjes geven met de spulletjes van een ander hé? Een sociale huurwoning is eigendom van de huurder. De woningbouw corporatie in eigendom van de huurders. Jullie hebben dat eigendom gestolen, in ’94 (Bbsh en Bruteringswet) toen jullie het gemeentelijk woning bezit privatiseerde en nu voor de tweede keer. Lieve VVD, jullie zijn huizen dieven.

Kusjes Rogier Meijerink

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Lieve VVD, jullie zijn huizen dieven
Sluiten