Hol-land

ben schaafsma 22 sep 2016

Volgens de politici is Nederland verdeeld. Om dat te etaleren rollen ze in de Tweede Kamer over elkaar heen als de camera’s draaien. Niet met het doel die verdeeldheid op te heffen maar om kiezers te trekken. Terwijl de oplossing voor de hand ligt:

Maak van Nederland een Hol-land!

Ik probeer het woord hardlopen te mijden omdat iedereen dan denkt aan Dafne Schippers en records. Hollen zit een beetje tussen joggen en hardlopen in. Het plezier staat voorop. Je hoeft niet in een topconditie te verkeren om te gaan hollen. Ook al lukt in het begin maar 5 minuten per twee dagen heel langzaam, vergeet vooral niet te genieten.

Deskundigen hebben het voor ons uitgezocht: Hollen kan mensen die last hebben van een depressie helpen. Je gaat je beter voelen en je krijgt een positiever zelfbeeld. Maar hollen heeft ook een positief sociaal effect. Bij het hollen in een groep verdwijnen alle sociale en religieuze verschillen. Er is geen ongelijkheid meer, behalve de sportieve verschillen. Bovendien word je moe en daardoor heb je geen enkele behoefte om ruzie te maken of jouw mening door te drukken.

Het is niet erg als je er belachelijk uit ziet in je sportkleding. Sterker nog, ik zou het verplicht willen stellen. Zouden de tegenstellingen in Den Haag ook zo hoog oplopen als Wilders en Rutte in een fluorescerend oranje shirtje en een kort broekje zwetend de Tweede Kamer zouden betreden? Pechtold in een strakke hardloopbroek en Buma met een groene hoofdband. Ik denk het niet. Het worden meteen hol-maatjes

Nederland als Hol-land kan ook internationaal op positieve reacties rekenen. We hebben jaren bekend gestaan als fietsland maar daarin heeft China ons al lang ingehaald. Daarbij is er in onze grote steden een enorm tekort ontstaan aan fietsparkeerplaatsen.

Maar het doel van het hollen is saamhorigheid. Tijdens hollen maak je het hoofd leeg waardoor er ruimte vrij komt voor andere ideeën en voor oplossingen. Al hollend krijgen we een beetje begrip voor die landgenoot met een andere huidskleur, seksuele voorkeur of religie, die naast ons loopt te hijgen.

En als ook het hollen niet helpt en de door de politici voorspelde escalatie komt er toch dan…kun je in ieder geval op tijd weg hollen.