Het grote andijvierijke kauw maar op je tong dieet

JeroenLitjens 26 sep 2016

Terwijl Jan en alleman zich druk maakt over Donald Trump, de gebleekte haardos van Messi, de Pittige tijden die Angelina Jolie doormaakt of een van de legio bekrompen uitspraken van Geert Wilders, zit ik weer eens met de kilo’s in mijn maag. In zes jaar tijd ging deze binnenvetter van 100 naar 135, van 135 naar 105, en van 105 met wat ge-jojo terug naar 110 kilo. Langzaam, zonder er nog bewust mee bezig te zijn, steven ik af op de 1 met twee nullen. En dat terwijl ik rustig kan zeggen dat ik de nodige broodjes döner wel binnenkrijg en speciaalbier zo speciaal niet meer is.

De ommezwaai begon op een snikhete zaterdagmiddag in juli 2013. Buiten was het windstil. Binnen niet. Na een flinke nacht stappen lag ik te stinken op de bank, met een glas cola voor mijn neus en een bus Pringles binnen handbereik. Op het moment dat ik met mijn hand klem kwam te zitten in de bus Pringles was eindelijk de maat vol en begonnen de alarmbellen te rinkelen. Ik trok de weegschaal onder het stof vandaan, deed zeven zinloze Weesgegroetjes en zette de eerste stap in de goede richting: "Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand. Wie is er met een highscore op de weegschaal beland?" Dikke ikke, met een vetgedrukte 134,7 kg op de teller.

De oorzaak was simpel: ik had te veel gegeten en te weinig bewogen. Gelukkig is de oplossing net zo simpel: minder eten en meer bewegen. Of de boel accepteren natuurlijk. Helaas is er ook nog dat moeilijk gedoe van die commerciële eet-dit-wel-maar-eet-dat-niet club van dieetgoeroes. Zij, die een rijkelijk gevuld slaatje slaan uit een of ander complex andijvierijk kauw maar op je tong dieet. Waarom zou je ineens alle koolhydraten uit je voeding weglaten? Voor hoelang? Als de gasrekening te hoog is, pleur je dan maar je gasfornuis uit het raam? Nee, dan minder je in gasverbruik. Je neemt kortere douches of je geeft je vriendin een dik vest cadeau.

Natuurlijk kun je ook drie weken lang op een soepstengel sabbelen of een shakedieet volgen, maar dan kun je het een maand later dubbel en dik overdoen. Er is maar één persoon die de kern van diëten helder formuleert. Helaas is dat een politicus met een gebleekte haardos, die bij deze welgeteld één uitspraak heeft gedaan die toch nog ergens een uitkomst op biedt: “Minder, minder, minder”.