Een leeg nest

Bernadette Göbbels 30 sep 2016

‘Puppies kijken is puppies kopen’, zei de baas van de al wat oudere Toller die we stonden te bewonderen. Al jarenlang vroegen de kinderen om een hond en altijd was het ‘nee’ geweest, om de gebruikelijke redenen. Goede redenen. En nou zou het er toch van komen? Het was inderdaad liefde op het eerste gezicht. Alle hondentwijfels smolten weg met zo’n beestje in je armen en de komst van het schattige Toller- Labrador pupje zette ons lege huis op z’n kop.

We blijken tot een groep te horen; de ouders wiens reproduktieve en opvoedkundige taken erop zitten maar die het huis opeens stil en saai vinden. Die een hondje nemen om het lege nest te vullen. Waar onze kinderen van hadden gedroomd, huppelde nou vrijmoedig en een beetje onwennig door onze huiskamer. Knabbelde de krantenmand aan flarden en plette de bloembedden. De kinderen hadden een ‘beter laat dan nooit’ gevoel en waren blij.

De sociale contacten breidden zich uit. Wat wonen er veel Semmy’s en Jimmy’s in ons buurtje! t Zal komen door de uitstekende hondenvoorzieningen zoals het schelpenpad vlakbij – nooit eerder een voet gezet maar wat is het een leuk paadje – en dan het uitrenveld 400 meter verderop. Ook daar loop ik dagelijks balletjes te gooien en drollen te ontwijken.

Een pup is net een klein kind; vol energie en met aandacht die zich slechts seconden laat vangen. De opvoedtrukendoos kwam dus weer van pas; éérst de riem om, dan het brokje. Eerst zit, dan luister. En het ‘ik tel tot drie… ‘ wordt ‘‘Hierrr” voor de hond. Consequente toepassing is ook bij hondje Tolla superbelangrijk.

Dat laatste blijft een puntje. Want ervaring met het grootbrengen van mensenkinderen geeft geen garantie voor succes op hondengebied. Het toepassen van de regels stuit ook hier op interpretatieverschillen met de andere baas in huis: ik dacht dat ze op de mat moest als wij aten? En… Je gaat haar nu toch niet belonen?? Om nog maar niet te spreken van de vele invalshoeken en aanpakken als het weekend is en Hotel Mama volloopt.

Het is wat met de hond. De gezinsapp die eerst nuttig was voor het doorgeven van aankomsttijden en tentamenuitslagen vult zich nu met Tolla berichten. Vijf volwassen kinderen die op afstand al haar capriolen meemaken en vrolijk van commentaar voorzien. Ze komen er warempel vaker door naar huis!

Misschien hadden we toch wat eerder overstag moeten gaan.