Druk met druk zijn

NoeneKazarjan 7 sep 2016

Na heel wat spannende taferelen komen ze aan: Richard (gespeeld door DiCaprio) en twee Franse toeristen. Ze hebben The Beach bereikt, de geheimzinnige bestemming aangeduid door middel van een geschetste kaart uit de losse hand van een drugsverslaafde. Na het aanzien van wat opgeluchte kreten van geluk van de drie, roept het stemmetje in mijn hoofd: gaat dat na een jaar niet vervelen? Die duizelingwekkende mooie locatie.

Iedereen heeft wel een mening klaarliggen over druk zijn en de mensen die druk zijn. Tony Crabbe schreef ‘Alleen sukkels hebben het druk’, Liesbeth Rasker tikte ‘Workshop nee zeggen in 5 stappen’ en iedereen beantwoord de beleefdheidsvraag (autsj) hoe het gaat met ‘druk’. We hebben het tegenwoordig maar druk met dat druk zijn, vind je ook niet?

Zelf schreef ik eerder al dat ‘druk zijn vaak onterecht wordt geassocieerd met stadiums als succesvol.’ Echter wil ik hierop terugkomen, een beetje dan. Met druk zijn, is in beginsel helemaal niets mis. Overuren maken voor die ene leuke baan, tot diep in de nacht tijd maken voor het schrijven van columns, de trein in de spits pakken om je ouderlijk huis te bezoeken als student enzovoort. Echter moet het allemaal wel leuk blijven. Waar doe je het anders voor? Afspraak A leuk houden kan betekenen dat je afspraak B af moet zeggen of doorschuiven, maar zo haal je wel meer uit afspraak A. Afijn, kwantiteit boven kwaliteit kun je wel zeggen.

Helaas, is dat niet altijd mogelijk. Een heel groot deel van de studenten heeft een bijbaantje om vaste lasten en/of het leuke leventje te kunnen bekostigen. Zolang je alles uit je baantje haalt qua plezier en kennis zit het goed. Mijn theorie: overal waar je energie en tijd insteekt, moet jou of iemand anders goed doen. Bij een bijbaantje blijft het vaak overigens niet: ervaring opdoen met een extra stage, borrelen met oude/nieuwe klasgenoten en collega’s, dineren en koffietjes met vrienden, recht doen aan je sportabonnement, familie bezoeken, oppassen op nichtjes en oh ja een voltijd studie volgen. Zo heel moeilijk is het dus niet: druk zijn.

Toch zijn we bevoorrecht, dat we mogen zitten in de collegebanken naar keuze, dat we mensen mogen kleden of bedienen om een centje bij te verdienen en dat we moeite doen om relaties goed te houden.

Hoewel, een jaartje schrijven op die prachtige locatie in The Beach zou ons misschien wel veel goed doen. Echter ben ik daar momenteel helaas te ‘druk’ voor.