Blij zijn, kan jij het nog?

Ken je de opmerking van toeristen, dat Nederlanders zo veel klagen? Heb jij je wel eens afgevraagd of dat eigenlijk wel klopt? Ik wel. Ik kon het mij namelijk haast niet voorstellen, dat in een welvarend land als dit, en in een stad vol mogelijkheden als Rotterdam, mensen werkelijk zo ontevreden zijn.

Maar toen keek ik eens rond in de metro, tijdens de ochtendspits, op een gemiddelde maandag. Mijn hemel wat een stelletje druilhoofden zag ik om mij heen zeg.
Ja logisch denk je nou misschien, het is maandag ochtend, dan is toch niemand blij?
Oké, goed punt, het weekend is over, er zitten weer vijf werkdagen aan te komen en je bent grof wakker gerukt uit je dromen door een wekker. Dat is niet al te feestelijk.

Maar je kan het ook zo bekijken: Je hebt een bed om in wakker te worden. Je hebt een wekker. Je hebt een baan. Je hebt een inkomen. Je hebt die stabiliteit. Je hoeft maar 8 uur te werken en dan zit het “zware” deel van je dag er weer op. Je hebt beschikking tot een metro die iedere 5 minuten rijdt.
Plus, je hebt gekozen voor je werk, je hebt gekozen voor de metro, simpel gezegd: je hebt gekozen voor je leven op dit moment.
Met al die keuzes, vraag ik mij toch af, waarom niet meer mensen beseffen dat je ervoor kan kiezen om gewoon blij te zijn.
Blij met wat je hebt en wat je kan. Blij met wat je nog kan en wil bereiken. Blij dat je iedere dag de mogelijkheid hebt om nieuwe keuzes te maken.
En als je dan echt niet blij kan zijn met wat je hebt, misschien moet je dan de keuzes gaan maken om je dromen te gaan najagen.

Ken je ze nog, jou dromen van vroeger? Wat was het ook al weer wat jij echt wilde doen met je leven? Komen die dromen van vroeger in de buurt van jou huidige realiteit? Niet? En dat besef jij je nu pas? Oeps!
Het slechte nieuws: je keuzes tot nu toe hebben ervoor gezorgd dat je een van die druilhoofden bent op de maandag ochtend.
Het goede nieuws: aangezien je hele leven bestaat uit keuzes, kan je er altijd voor kiezen je dromen alsnog te gaan realiseren!
Maak ik je daarmee misschien stiekem, toch een beetje blij?

Liefs,
Marjoleine