Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan

Felix van Velde 25 jul 2016

Kortgeleden schreef Hugo Borst een brandbrief over de slechte kwaliteit van de verzorgingshuizen. Zijn moeder was, net als mijn moeder overigens,opgenomen in een Verzorgingshuis. Wat is er mis ?

Laat ik beginnen te vermelden, dat ik blij was dat mijn moeder werd opgenomen. Want er kwam een moment dat ik mijn moeder moest beschermen. Sommige dementerenden zakken weg in een eigen wereld en komen hun stoel niet meer uit. Anderen worden juist actiever en onrustiger. En gaan dwalen.

Mijn moeder vertelde me ooit de grap over een kind dat tekens haar moeder vroeg wat ze gingen eten. Twee keer zei die moeder : Erwtensoep, mijn schat. Bij de derde keer werd zij steeds ongeduldiger. Bij de vierde keer antwoordde zij met de clou : “ Snert “- Kind.

Nadat de brandbrief was gepubliceerd, kwamen er veel reacties. Niet alleen adhesiebetuigingen. Nee, andere geluiden. Zoals die van medewerkers uit de zorg, die zich in hun hemd voelden gezet. Als “nietsnutten en als ongediplomeerde administrateurs”. En van artsen en therapeuten, die van hun klanten een ruim voldoende kregen voor hun klantvriendelijkheid.

Oké, er waren misschien wel wat kleine "misstanden”. Over de “werkprocessen” die niet op orde waren. Zoals een niet afgesloten medicijnkastje op een te toegankelijke plek voor bewoners.

Maar waar gaat het feitelijk om ?
Over de toegenomen administratieve lasten of over de kwaliteit van de zorg ?
Over de bezetting van 1 op 6 demente bejaarden op een afdeling.
Of over de activiteiten die er met de bewoners plaatsvinden ?

Naar aanleiding van Hugo’s Brandbrief begon ik bij mijn wekelijkse bezoeken meer te letten op de personele bezetting. Ik zag vaak meer dan 1 medewerker op 6 Geriatrische bewoners. Dat zat wel goed.

Af en toe verschoonde ik de luier de mijn moeder, maar de kwaliteit van de verzorging en de dagactiviteiten waren verder goed.

Op een keer kwam ik binnen, toen een verzorger aan het hoofd van de tafel met een grote groep bewoners bezig was. Ik keek of ik mijn moeder ertussen zat.
Zou zij meedoen aan het geheugenspelletje dat gespeeld werd ?
Er kwam vragen op tafel als : wat is het tegenoverstelde van het woord : koud. Geef een synoniem voor Erwtensoep ?

Nu herkende ik mijn moeder.
Zij zat daar aan het andere eind van de tafel en zette op dat moment een liedje in.De twee dames naast haar zongen mee met een liedje van Lou Bandy.
“Wie heeft er suiker in de Erwtensoep gedaan”. Wie heeft dat gedaan.