Vakantiewerk

Vakantiewerk

Sinds gisteren is het weer zover. De kinderen in regio midden hebben zomervakantie. Dat betekent zes weken genieten, uitrusten, spelen en een eventueel geplande vakantie. Dat wil zeggen: voor hun.

Voor de ouders is het een hel. Ze schreeuwen, luisteren slecht, gaan graag later naar bed en zitten elkaar dwars. En dat geldt echt niet alleen voor mijn kinderen. U moeten dit herkennen als u zelf kinderen heeft. Na 6 weken bent u zelf aan vakantie toe. Maar die krijg je niet. Want die had je als goede ouder gelijk met de kinderen opgenomen omdat jullie quality time wilden met het gezin.

Vanmorgen snapte ik opeens waarom mijn moeder het zo belangrijk vond dat we vakantiewerk gingen doen. Het was lekker als de kinderen er niet waren en de inkomsten konden zo als huur in het huishoudpotje.

En het belangrijkste, het putte ons uit. In ons geval maakte het je meer braindead want de keuzes waren simpel. Vakken vullen, bollen pellen of in een kas werken.
Het makkelijkst was altijd bollen pellen. Groot verloop, redelijke verdiensten en als je er klaar mee was stapte je acuut op. Geen discussie want hoe hard je ook werkte, de bollenboer vond je toch een luie flikker. Blij dat jouw plekje vrij kwam.

Gisteren hadden we het er samen over. Mijn vrouw en ik. Hoe we de zes weken gingen overleven. We gaan een week weg en beide gaan 1 week naar opa en oma. Dan resten nog 3 weken. Tijd die ze goed kunnen besteden aan het werken voor hun uitzet. En dus had ik een prima plan.

Zojuist heb ik even gebeld met een oud studiegenoot. Werkt tegenwoordig in de kassen. Soort van zorgboerderij. Ik gaf aan dat ik twee gemotiveerde arbeidskrachten had. Ze vroeg of ze veel loon wilden. Ze biedt namelijk vaak Oost-Europese lonen. Weinig, met kost en inwoning. Ik gaf aan dat het ging om schoolgaanders met leerplicht. Geen probleem, gaf ze aan. Dan hield ze zich wat meer aan de arbeidstijdenwet. Leuk mens, ik snap ook als die rechtszaken tegen haar in het verleden ook niet. Gunnen elkaar in Nederland het succes van succesvol ondernemen niet.

Vanaf maandag gaan de heren van 3 en 5 lekker asperges steken in Brabant.
Niet omdat het moet, maar omdat het kan.