Lieve Schone Doutzen

Dirk Groot 22 jul 2016

Een beetje vreemd, maar wel lekker. Zo kun je mij best omschrijven. Vreemd volgens velen omdat ik zwerfafval opraap en lekker volgens mijn vrouw. Maar daar gaat deze brief niet over, ik dwaal al af voordat ik begonnen ben. Ik schrijf je deze brief omdat je je inzet voor de Wadden en wij allebei een schone wereld belangrijk vinden.

Je schittert in een mooi reclamefilmpje van Rivella. Daarin vertel je dat je zwerfafval opraapt op het strand. In dat filmpje zelf doe je dat dan wel niet, maar ik geloof je op je woord. Want zwerfafval oprapen is fijn en belangrijk om te doen. Voor mens en natuur.

De actie waarvoor je reclame maakt, daarbij wordt voor elke verkochte fles Rivella één vierkante meter strand schoongemaakt. Prachtig, want alle kleine beetjes helpen. Even doorrekenend betekent dit dat er tienduizend flessen moeten worden verkocht om één hectare schoon te maken. Dat is ongeveer twee voetbalvelden. Er zijn ervaren zwerfie-rapers die dat in hun eentje in een uur doen. Ergens voelt dit voor mij een beetje scheef.

Wat ik me tijdens het kijken afvroeg, is of het je wel eens is opgevallen hoeveel plastic flesjes er op straat liggen. Van die flesjes die zo het water inwaaien en dan richting de zee stromen. Een klein deel daarvan komt op de stranden terecht, maar het meeste drijft gewoon verder de zee in en zien we pas weer terug als Boyan Slat ze uit zee haalt of als kleine stukjes plastic in ons eten.

Dit gebeurt helaas ook met de flessen van Rivella. Vooral met de kleine flesjes die mensen meenemen naar buiten. Dat mensen ze onbeheerd op straat of in de natuur achterlaten is niet goed te praten, maar het kan heel makkelijk worden voorkomen. Door statiegeld uit te breiden.

Mijn vraag aan jou, Lieve Schone Doutzen, is of je bij Rivella en alle andere fabrikanten van water, fris en alcoholische versnaperingen eens een pleidooi wilt houden voor de uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes en blikjes. Of liever nog nodig ik je uit om een keer met mij zwerfafval te gaan rapen. Gewoon in de stad, waar de vervuiling van de Wadden begint.

Dan begrijp je direct dat er met statiegeld veel meer vierkante meters vervuiling kunnen worden voorkomen dan er met deze mooie actie van Rivella kunnen worden schoongemaakt.

Met schone groet,

De Zwerfinator