Hoe minder windmolens, hoe duurzamer?
‘Groene energie voor iedereen! ‘Samen gaan we voor duurzaam! ‘Groene reis!’‘Welkom in de nieuwe, duurzame wereld!’
De wereld waarin zwarte, vieze rookwolken plaatsmaken voor windenergie. Want dat is er al overal. Tenminste, als je Eneco, NS, Qurrent en vele andere energieleveranciers en organisaties moet geloven. De waarheid is anders, zoals onlangs in het nieuws was. 13% van alle energie uit deze nieuwe, duurzame wereld komt uit hernieuwbare bronnen. 81% Wordt nog steeds uit fossiele brandstoffen opgewekt.
Toen ik enkele maanden geleden verhuisde zei mijn vader al: “Groene stroom kopen heeft geen zin. Er is toch lang niet genoeg voor iedereen.” Ik koos toch maar de groenere energie van Nuon, want gedeeltelijk groen is altijd beter dan volledig grijs. Dat het aandeel groene stroom zo laag ligt, had ik echter niet verwacht. Daar zit je dan met je duurzame idealen.
Waar gaat het mis met de Nederlandse energievoorziening? Joep de Jong, manager constructie kwaliteit bij de Hamburgse vestiging van het Deense windenergiebedrijf Vestas, weet het wel. "Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De overheid wil wel duurzame energie, maar er niet genoeg in investeren.” Intussen loopt Nederland achter op het gebied van duurzame energie. Maar maakt minder windmolens wel minder duurzaam?
Dat is nog maar de vraag. Vorige week verscheen een beleidsstuk over de duurzaamheid van windmolens op zee. Daaruit blijkt:
Het effect op weersomstandigheden wordt niet onderzocht . Waarom niet? Windturbines moeten juist zorgen dat de klimaatverandering niet toeneemt. Dus ook als de windturbines zelf mogelijk zorgen voor meer klimaatverandering? Ook zijn er geen verschillen met alternatieven.
Minder dan 1% van de vraag naar neodymium komt van de windenergie-industrie. Dat is mooi. Maar betekent dat ook dat het afval van dit aardmetaal op een goede manier wordt verwerkt? Of dumpt men dat, zoals in een onderzoek van de Groene Rekenkamer uit 2014 staat, inderdaad in een Chinese rivier?
Windparken moeten voldoen aan natuurbeschermingswetgeving. Tegelijk wordt het effect op flora en fauna nog onderzocht. Wat gebeurt er als het effect te groot blijkt? Wordt het hele windpark dan alsnog gesloopt terwijl er veel geld in is gestoken?
Veel vragen, weinig antwoorden. Dat hoeft niet te betekenen dat windenergie heel onduurzaam is. Wel dat idylische reclames niet het hele verhaal vertellen.